ßßß

Na forme o srednicy 24 cm:115 g masla200 g cukru2 jajkaskorka otarta z 1 cytrynyszczypta solimiazsz z jednej laski wanili120 g makigarsc migdalow w platkach2 lyzki cukruMaslo rozpuscic i wystudzic. Cukier wymieszac ze skorka cytrynowa w misce. Kolejno dodawac jajka ubiajac mikserem na puszysta mase. Nastepnie dodac sol i miazsz z laski wanili. Nastepnie dodac przesiana make, wymieszac, na koniec dodac roztopione maslo i wymieszac. Przelozyc do natluszczonej foremki, posypac na wierzchu migdaly w platakach i 2 lyzki cukru. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C ok. 25-30 minut, az wierzch sie ladnie zrumieni.Przepis dodaje do akcji:Przepis z bloga http://zuckerzimtundliebe.wordpress.com/2013/02/10/schwedischermandelkuchen/