ßßß Cookit - przepis na Szwedzki placek z migdalami

Szwedzki placek z migdalami

nazwa

Wykonanie

Szybko sie piecze, wiec moze byc nawet na pozne sniadanie, albo na podwieczorek ;) Cos ostatnio sie u mnie miedzynarodowo zrobilo ;)
Na forme o srednicy 24 cm:
115 g masla
200 g cukru
2 jajka
skorka otarta z 1 cytryny
szczypta soli
miazsz z jednej laski wanili
120 g maki
garsc migdalow w platkach
2 lyzki cukru
Maslo rozpuscic i wystudzic. Cukier wymieszac ze skorka cytrynowa w misce. Kolejno dodawac jajka ubiajac mikserem na puszysta mase. Nastepnie dodac sol i miazsz z laski wanili. Nastepnie dodac przesiana make, wymieszac, na koniec dodac roztopione maslo i wymieszac. Przelozyc do natluszczonej foremki, posypac na wierzchu migdaly w platakach i 2 lyzki cukru. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C ok. 25-30 minut, az wierzch sie ladnie zrumieni.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z bloga http://zuckerzimtundliebe.wordpress.com/2013/02/10/schwedischermandelkuchen/
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/11/Szwedzki-placek-z-migdalami.html