ßßß Cookit - przepis na Placek z pieczonymi jablkami i waniliowym kremem

Placek z pieczonymi jablkami i waniliowym kremem

nazwa

Wykonanie

Rozpoczal sie Waniliowy weekend - oto co, wam proponuje, bardzo duzo dobrego w tym placku: jablka, orzechy, marcepan, waniliowy budyn, rum... Smakuje niesamowicie :)
Na forme o srednicy 26 cm:
Ciasto:
250 g maki
1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500g maki)
100 g cukru
1 jajko
szczypta soli
150 g miekkiego masla
Nadzienie:
8 malych jablek
sok z 1 cytryny
50 g siekanych orzechow laskowych
100 g surowej masy marcepanowej
4 lyzki rumu
2 opakowania budyniu waniliowego
750 g slodkiej smeitanki kremowej
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lyzki mielonych migdalow
Skladniki ciasta zagniesc (gdyby bylo za suche dodac nieco wody). Uformowac w kule, zawinac w folie sppozywcza i odstawic do lodowki na ok. 30 minut. Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne spacjalnym wykrawaczem, namoczyc w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Mielone migdaly uprazyc na zloty kolor na suchej patelni. Marcepan posiekac, dodac rum i siekane orzechy laskowe. Zagniesc. Mase wlozyc do wydrazen w jablkach. Jablka przelozyc do naczynia zaroodpornego i piec 12 minut w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200° ( z termoobiegiem- 180°C). Temperature piekarnika zmniejszyc na 170°C (z termoobiegiem- 150°). Ze smietanki, proszku budyniowego, cukru i cukru waniliowego przygotowac budyn. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do natlusczonej foremki, formujac na brzegach wysoki kant, ponakluwac widelcem. Poukaldac jablka i zalac budyniem, jablka powinnybyc przykryte budyniem. Piec ok. 75-90 minut.
Przepis z "Lisa. Kochen und Backen" nr. 10/2011
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/03/Placek-z-pieczonymi-jablkami-i-waniliowym-kremem.html