ßßß

Na forme o srednicy 26 cm:Ciasto:250 g maki1/2 opakowania proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500g maki)100 g cukru1 jajkoszczypta soli150 g miekkiego maslaNadzienie:8 malych jableksok z 1 cytryny50 g siekanych orzechow laskowych100 g surowej masy marcepanowej4 lyzki rumu2 opakowania budyniu waniliowego750 g slodkiej smeitanki kremowej100 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego2 lyzki mielonych migdalowSkladniki ciasta zagniesc (gdyby bylo za suche dodac nieco wody). Uformowac w kule, zawinac w folie sppozywcza i odstawic do lodowki na ok. 30 minut. Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne spacjalnym wykrawaczem, namoczyc w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Mielone migdaly uprazyc na zloty kolor na suchej patelni. Marcepan posiekac, dodac rum i siekane orzechy laskowe. Zagniesc. Mase wlozyc do wydrazen w jablkach. Jablka przelozyc do naczynia zaroodpornego i piec 12 minut w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200° ( z termoobiegiem- 180°C). Temperature piekarnika zmniejszyc na 170°C (z termoobiegiem- 150°). Ze smietanki, proszku budyniowego, cukru i cukru waniliowego przygotowac budyn. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do natlusczonej foremki, formujac na brzegach wysoki kant, ponakluwac widelcem. Poukaldac jablka i zalac budyniem, jablka powinnybyc przykryte budyniem. Piec ok. 75-90 minut.
Przepis z "Lisa. Kochen und Backen" nr. 10/2011Przepis uczestniczy w akcji: