Wykonanie
Rozpoczal sie
Waniliowy weekend - oto co, wam proponuje, bardzo duzo dobrego w tym placku:
jablka,
orzechy, marcepan,
waniliowy budyn,
rum... Smakuje niesamowicie :)
Na forme o srednicy 26 cm:Ciasto:250 g
maki1/2 opakowania
proszku do pieczenia (przeznaczonego na 500g
maki)100 g
cukru1
jajkoszczypta
soli150 g miekkiego
maslaNadzienie:8 malych jableksok z 1
cytryny50 g siekanych orzechow laskowych100 g surowej masy marcepanowej4 lyzki
rumu2 opakowania budyniu
waniliowego750 g slodkiej
smeitanki kremowej100 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2 lyzki mielonych migdalowSkladniki ciasta zagniesc (gdyby bylo za suche dodac nieco
wody). Uformowac w kule, zawinac w folie sppozywcza i odstawic do lodowki na ok. 30 minut.
Jablka umyc, wydrazyc gniazda nasienne spacjalnym wykrawaczem, namoczyc w zimnej wodzie z dodatkiem
soku z cytryny. Mielone
migdaly uprazyc na zloty kolor na suchej patelni. Marcepan posiekac, dodac
rum i siekane
orzechy laskowe. Zagniesc. Mase wlozyc do wydrazen w jablkach.
Jablka przelozyc do naczynia zaroodpornego i piec 12 minut w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200° ( z termoobiegiem- 180°C). Temperature piekarnika zmniejszyc na 170°C (z termoobiegiem- 150°). Ze
smietanki, proszku budyniowego,
cukru i
cukru waniliowego przygotowac
budyn. Ciasto rozwalkowac, przelozyc do natlusczonej foremki, formujac na brzegach wysoki kant, ponakluwac widelcem. Poukaldac
jablka i zalac
budyniem,
jablka powinnybyc przykryte
budyniem. Piec ok. 75-90 minut.
Przepis z "Lisa. Kochen und Backen" nr. 10/2011Przepis uczestniczy w akcji: