ßßß Cookit - przepis na Smietankowy placek pomaranczowy

Smietankowy placek pomaranczowy

nazwa

Wykonanie

Przygotowany na urodziny mlodszej pociechy. Aj, jak ten czas leci... A dzieci tak szybko rosna. Od jakiegos czasu walcze z przeziebieniem, wiec placek byl moze nieco skromny, niczym nie przelozony, malo "wyjsciowy" ;) Ale- znakomicie pasowal do malenkiej raczki, a czekoladowa polewa zostala zjedzona ze smakiem. W srodku bardzo, bardzo mieciutki. Polecam na wszelkie Kinderparty i nie tylko.
Na forme o srednicy 26 cm:
150 g smietany kremowej
100 g masla
375 g cukru
szczypta soli
280 g maki
skorka otarta z 2 pomaranczy
6 malych jajek
250 g kuwertury czekoladowej
1/2 opakowania proszku do pieczenia (Przeznaczonego na 500 g maki)
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase. Maslo rozpuscic na srednim ogniu, a nastepnie wystudzic. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodac sol, skorke z cytryny i smietane, wymieszac. Nastpnie dodac powoli make z proszkiem do pieczenia ciagle meiszajac. Na koniec dodac wystudzone maslo i szybko wymieszac tylko tyle, zeby nie bylo widac grudek. Przelozyc do formy wysmarowanej maslem i wyspanej tarta bulka. Piec w uprzednio nagraznym piekarnku w temperaturze 180°C przze 10 minut, nastepnie zmiejszyc temperature do 150 °C i piec kolejne 40 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest w srodku suche i wyjac z piekarnika. Wystudzic i polac polewa czekoladowa. Przybrac w dowolny sposob- wybralam czastki pomaranczy z puszki.
Przepis z: "Lea Spezial. Landfrauen-Kuchen" nr 3/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/09/Smietankowy-placek-pomaranczowy.html