Wykonanie
Mam zamiar zrobic w niedziele, bo znajomi wpadaja do nas na sniadanie :)Na ok 30 sztuk srednicy 10 cm150 ml
mleka2 paczki
drozdzy instant50 g cukru+ 2 lyzki
cukru4 lyzki
rodzynek500 g
makiszczypta
soliskorka otarta z jednej
cytryny2
jaja80 g
masla250 g
twarozku homogenizowanego2 lyzki kwasnej
smietany2 lyzki budyniu
waniliowego w proszkupaczka
cukru waniliowegoRodzynki umyc i odsaczyc. Ogrzac
mlekoi rozpuscic w nim
maslo.
Make przesiac do miski, wymieszac z
cukrem,
drozdzami i polowa skorki otartej z
cytryny. Dodac
jaja, wymieszac, dodac
mleko z
maslem, zagniesc gladkie ciasto i odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 minut.Wymieszac
twarozek,
smietane,
budyn, 2 lyzki
cukru,
rodzynki i pozostala
skorke z cytryny. Ciasto wyjac z miski zagniesc ponownie, podzielic na
polowe. Uwalkowac na dwa cienkie placki ok. 30x34 cm. Na placki rozsmarowac nadzienie, pozostawiajac na brzegach ok 2 cm wolne. Zawinac z plackow rulony. Kazdy pokroic
ostrym nozem na ok. 15 slimakow. Podzielic na dwie wylozone papierem do pieczenia blachy, odstawic do wyrosniecia na 15 minut.Piec w temperaturze 200 ° C ok 20 minut. Najlepiej smakuja swiezo po upieczeniu :)