ßßß Cookit - przepis na Drozdzowe slimaki

Drozdzowe slimaki

nazwa

Wykonanie

Mam zamiar zrobic w niedziele, bo znajomi wpadaja do nas na sniadanie :)
Na ok 30 sztuk srednicy 10 cm
150 ml mleka
2 paczki drozdzy instant
50 g cukru+ 2 lyzki cukru
4 lyzki rodzynek
500 g maki
szczypta soli
skorka otarta z jednej cytryny
2 jaja
80 g masla
250 g twarozku homogenizowanego
2 lyzki kwasnej smietany
2 lyzki budyniu waniliowego w proszku
paczka cukru waniliowego
Rodzynki umyc i odsaczyc. Ogrzac mlekoi rozpuscic w nim maslo. Make przesiac do miski, wymieszac z cukrem, drozdzami i polowa skorki otartej z cytryny. Dodac jaja, wymieszac, dodac mleko z maslem, zagniesc gladkie ciasto i odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na ok. 30 minut.
Wymieszac twarozek, smietane, budyn, 2 lyzki cukru, rodzynki i pozostala skorke z cytryny. Ciasto wyjac z miski zagniesc ponownie, podzielic na polowe. Uwalkowac na dwa cienkie placki ok. 30x34 cm. Na placki rozsmarowac nadzienie, pozostawiajac na brzegach ok 2 cm wolne. Zawinac z plackow rulony. Kazdy pokroic ostrym nozem na ok. 15 slimakow. Podzielic na dwie wylozone papierem do pieczenia blachy, odstawic do wyrosniecia na 15 minut.
Piec w temperaturze 200 ° C ok 20 minut. Najlepiej smakuja swiezo po upieczeniu :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Drozdzowe-slimaki.html