Wykonanie
A raczej puszyste
ciasteczka. Ale oczywscie mozna tez te malenkie "buleczki"podac na slodkie sniadanie z
maslem i
dzemem. Smakuja tez do angielskiej
herbaty ;)Bardzo dobre :)
Na ok. 14-16 sztuk250 g
maki50 g
cukru2 paczki
cukru waniliowego z prawdziwa
waniliaszczypta
solipol paczki
proszku do pieczenia100 g
masla125 ml
mleka + 2 lyzki
Make,
cukier i
cukier waniliowy, sol i
proszek do pieczenia wymieszac w misce. Dodac pokrojone w
platki maslo imleko, zagniesc ciasto. Przykryc i odstawic do lodowki na 15 minut. Nastepnie pozostawic na 30minut w temperaturze pokojowej. Ponownie zagniesc, ewentualnie dodac
maki. Rozwalkowac placek o grubosci 2 cm. Foremka o srednicy 6 cm lub szklanka wykrawac
krazki. Ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Krazki smarowac
mlekiem (2 lyzki). Piec w nagraznym piekarniku w tempetarurze 175 °C ok. 12-15 minut.Najlepiej smakuja jeszcze nieco cieple, choc sa tez dobre na drugi
dzien, tylko nieco twardnieja.Przepis z "Laura", nr z 30 . 03.2011