ßßß Cookit - przepis na Angielskie waniliowo- mleczne buleczki (scones)

Angielskie waniliowo- mleczne buleczki (scones)

nazwa

Wykonanie

A raczej puszyste ciasteczka. Ale oczywscie mozna tez te malenkie "buleczki"podac na slodkie sniadanie z maslem i dzemem. Smakuja tez do angielskiej herbaty ;)Bardzo dobre :)
Na ok. 14-16 sztuk
250 g maki
50 g cukru
2 paczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilia
szczypta soli
pol paczki proszku do pieczenia
100 g masla
125 ml mleka + 2 lyzki
Make, cukier i cukier waniliowy, sol i proszek do pieczenia wymieszac w misce. Dodac pokrojone w platki maslo imleko, zagniesc ciasto. Przykryc i odstawic do lodowki na 15 minut. Nastepnie pozostawic na 30minut w temperaturze pokojowej. Ponownie zagniesc, ewentualnie dodac maki. Rozwalkowac placek o grubosci 2 cm. Foremka o srednicy 6 cm lub szklanka wykrawac krazki. Ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Krazki smarowac mlekiem (2 lyzki). Piec w nagraznym piekarniku w tempetarurze 175 °C ok. 12-15 minut.
Najlepiej smakuja jeszcze nieco cieple, choc sa tez dobre na drugi dzien, tylko nieco twardnieja.
Przepis z "Laura", nr z 30 . 03.2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Angielskie-waniliowo-mleczne-buleczki.html