ßßß
Na ok. 14-16 sztuk250 g maki50 g cukru2 paczki cukru waniliowego z prawdziwa waniliaszczypta solipol paczki proszku do pieczenia100 g masla125 ml mleka + 2 lyzkiMake, cukier i cukier waniliowy, sol i proszek do pieczenia wymieszac w misce. Dodac pokrojone w platki maslo imleko, zagniesc ciasto. Przykryc i odstawic do lodowki na 15 minut. Nastepnie pozostawic na 30minut w temperaturze pokojowej. Ponownie zagniesc, ewentualnie dodac maki. Rozwalkowac placek o grubosci 2 cm. Foremka o srednicy 6 cm lub szklanka wykrawac krazki. Ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Krazki smarowac mlekiem (2 lyzki). Piec w nagraznym piekarniku w tempetarurze 175 °C ok. 12-15 minut.Najlepiej smakuja jeszcze nieco cieple, choc sa tez dobre na drugi dzien, tylko nieco twardnieja.Przepis z "Laura", nr z 30 . 03.2011