Wykonanie
I z kruszonka nalezaloby dopisac, lecz kruszonka po prostu mi nie wyszla. Mocno sie rozciapciala, podejrzewam, ze za sprawa
margaryny zamiast
masla. Nauczka na przyszlosc: do dobrej kruszonki trzeba wziac
maslo. Smaczne, choc wygladaja, niestety, tak sobie... Poprawie sie ;)
Na 12 sztuk375 g
maki150 g
cukruszczypta
soli300 g
truskawek200 g
twarozku6 lyzek + 250 ml
mleka6 lyzek
oleju1 paczka
cukru waniliowego1 paczka
proszku do pieczenia60 g
masla1 opakowanie budyniu
waniliowego na 250 ml
mlekaZagniesc 75 g
maki, 75 g
cukru, sol i
maslo na kruszonke.
Truskawki oczyscic, umyc, pokroic na polowki. Wymieszac
twarozek, 6 lyzek
mleka, 6 lyzek
oleju,
cukier waniliowy i 75 g
cukru. Dodac 300 g
maki wymieszanej z proszkiem ndo pieczenia. Zagniesc ciasto. Uformulowac z niego 12 plaskich plackow. Ulozyc na 2 blachach do pieczenia wylozonych pergaminem.Zagotowac
budyn z 250 ml
mleka. Wystudzic, nastepnie ubijac mikserem przez ok. minute.
Budyn rozsmarowac na bulkach, poukladac polowki
truskawek i posypac kruszonka. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C ok. 20 minut.Przepis z "Laura Backen" 1/2009