Wykonanie
Zaraz po wprowadzeniu się do nowego mieszkanka, dostaliśmy od przyjaciół gofrownicę, a razem z nią bardzo fajny przepis na gofry. Nigdy wcześniej nie robiłam sama gofrów, byłam pewna, że to dość skomplikowane, a okazało się, że wcale nie :) Poeksperymentowałam odrobinę i teraz, od czasu do czasu, o poranku, w koperkowej kuchni rozchodzi się zapach
wanilii, wtedy wiadomo, że na śniadanie będą Gofry .Składniki:3
jajkaSzczypta
soliŁyżeczka
proszku do pieczeniaŁyżeczka ekstraktu
waniliowego3 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwej
wanilii1/3 szklanki
oleju1 i ½ szklanki
mleka2 szklanki
makiWykonanie:
Żółtka ubijamy z
cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy ekstrakt
waniliowy,
olej,
mleko i
mąkę i całość miksujemy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą.Do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy sztywną pianę.
Białka ostrożnie przenosimy do ciasta i całość lekko mieszamy łyżką.Smażymy gofry zgodnie z instrukcją dołączoną do gofrownicy, pamiętając, że im większa moc, tym gofry bardziej chrupkie.Podajemy z czym tylko mamy ochotę, np. ze świeżymi
owocami, albo z domowym
dżemem.Gofry w kształcie serduszek są idealnym śniadaniem walentynkowym, albo nawet powalentynkowym ;-)