Wykonanie
Proste, ucierane ciasto, ale bardzo smaczne. Do popołudniowej
herbatki idealne. Maślane, z lekko
waniliową nutą, dość słodkie, puszyste ale jednocześnie bardzo sprężyste. Ciasto
maślano-
waniliowe jest pięknie wyrośnięte, co można zobaczyć na zdjęciach i gdyby nie to, że staramy się dbać o linię, poszło by od razu w całości.
3
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii220 g (1 szklanka) drobnego
cukru225 g (1 1/2 szklanki)
maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli125 g
masła, rozpuszczonego180 ml (3/4 szklanki)
mlekaPiekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy
cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.Mieszamy z przesianą
mąką oraz
mlekiem i rozpuszczonym
masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym
cukrem pudrem.Przepis z " Everyday Cakes & Bakes " wydawnictwa AWW