ßßß Cookit - przepis na Ciasto maślano-waniliowe

Ciasto maślano-waniliowe

nazwa

Wykonanie

Proste, ucierane ciasto, ale bardzo smaczne. Do popołudniowej herbatki idealne. Maślane, z lekko waniliową nutą, dość słodkie, puszyste ale jednocześnie bardzo sprężyste. Ciasto maślano-waniliowe jest pięknie wyrośnięte, co można zobaczyć na zdjęciach i gdyby nie to, że staramy się dbać o linię, poszło by od razu w całości.
3 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
220 g (1 szklanka) drobnego cukru
225 g (1 1/2 szklanki) maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
125 g masła, rozpuszczonego
180 ml (3/4 szklanki) mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mieszamy z przesianą mąką oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Przepis z " Everyday Cakes & Bakes " wydawnictwa AWW
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/05/ciasto-maslano-waniliowe.html