Wykonanie
Lekkie brownies b ędzie dobre dla tych, którzy jeszcze brownies nie próbowali w obawie przed ich "zakalcowatością". Jest rzeczywiście nieco lżejsze niż większość brownies, struktura może delikatnie mniej zbita, choć daleko jej do murzynka, ale smak zdecydowanie charakterystyczny dla brownies, mocno
czekoladowy, wilgotny, bogaty.Zapraszam więc na pysznie
czekoladowy kawałek i polecam również inne brownies na moim blogu.
75 g
masła115 g
czekolady ciemnej200 g
cukru2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/4 szklanki pełnego
mleka w temperaturze pokojowej130 g
maki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPiekarnik nastawiamy na 180 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o
boku 23 cm.
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w niewielkim rondelku na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier i
jajka ubijamy do białości. Dodajemy ekstrakt i
mleko i dobrze mieszamy. Dodajemy wystudzona
czekoladę i mieszamy.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy do czekoladowej mieszanki, delikatnie mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone.Masę wykładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 20 minut, aż patyczek będzie czysty.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Inspiracja z książki P. Helding "Fat Witch Brownies"