Wykonanie
cJutro są ostatnie " osobne" urodziny mojego narzeczonego :) Za rok już będziemy je obchodzić jako mąż i żona . Na "ostatnie" urodzinowe ciasto wybrałam przepis raspberries and cream na ucierane
waniliowo - maślane ciasto. Lekkie,puszyste i niesamowicie pachnące. Niestety miałam formę tylko 24 cm,a składniki ciasta powinny być na 20 cm dlatego ciasto nie jest tak okazale wyrośnięte ,ale za to przepysznie pyszne. Doskonałe do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Naprawde polecam !!!
Cytuję raspberries and cream3
jajka1 łyżka ekstraktu z
wanilii220 g (1 szklanka) drobnego
cukru225 g (1 1/2 szklanki)
maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli125 g
masła, rozpuszczonego180 ml (3/4 szklanki)
mlekaPiekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy
cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.Mieszamy z przesianą
mąką oraz
mlekiem i rozpuszczonym
masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym
cukrem pudrem