Wykonanie
Swietna propozycja na weekendy, lub nieoczekiwane Swieta, ktorych jeszcze wczesniej nie bylo w kalendarzu ;) Przepis pochodzi z blogu: www.opysznymjedzeniu.bloog.pl .
Na 12 bulek25 g
masla1 szklanka
mleka7 g
drozdzy instant1 lyzeczka
soli1
jajko500 g
makiWymieszac suche skladniki:
make, sol i
drozdze.
Mleko ogrzac, rozpuscic w nim
maslo. Do
maki dodaj
jajko i stopniowo
mleko, zagniatac gladkie ciasto. Wyrabiac reka ok 10 minut. Odstawic do wyrosniecia na godzine. Z ciasta uformowac 12 okraglych bulek, ukladac na balsze wylozonej papierem do pieczenia. Blache z bulkami wstawic do lodowki na najnizsza polke na cala noc.Rano upiec w temperaturze 250°C w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 10 minut.