Wykonanie
Patent bardzo prosty- ciasto nalesnikowe+
jablka. Ciasto nalesnikowe jest bardzo uniwersalne. Mozna smazyc w
ciescie inne
owoce:
ananasa,
banany,
rabarbar, mozna smazyc tez warzywa w
ciescie nalesnikowym:
kalfiora,
kalarepe,
cukinie,
selera;
grzyby-
pieczarki, boczniaki.Ciasto nalesnikowe (dla ok. 4 osob)1 szkl.
mleka1 szkl.
wody2
jajka2 szkl.
makiszczypta
soliWymieszac
mleko i
jaja. Powoli miksujac mikserem dodawac
wode i
make. Odstawic na chwile, jesli jest potrzeba dodac nieco
maki. Ciasto nalesnikowe nieoc gestnie z czasem-
maka pecznieje. Powinno miec konzystence dosc gestej
smietany, a jednoczesnie byc plynne.5 jablek
Jablka obieramy, wydrazamy gniazda nasienne (najlepszy jest specjalny przyrzad- robi w jablkach efektowne dziurki ;)
Jablka wkladamy do ciasta- ciasto powinno oblepic
jablka.Smazymy na zloty kolor na rozgrzanym
oleju. Kto nie chce sie az tak "bawic"
moze jablka zetrzec na tarce, albo pokroic na
czastki i wrzucic do ciasta, wymieszac, klasc lyzka na
olej i ma piekne racuszki :)Wspaniale na deser posypane
cukrem pudrem :)