ßßß Cookit - przepis na Jablka w ciescie nalesnikowym

Jablka w ciescie nalesnikowym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Patent bardzo prosty- ciasto nalesnikowe+ jablka. Ciasto nalesnikowe jest bardzo uniwersalne. Mozna smazyc w ciescie inne owoce: ananasa, banany, rabarbar, mozna smazyc tez warzywa w ciescie nalesnikowym: kalfiora, kalarepe, cukinie, selera; grzyby- pieczarki, boczniaki.
Ciasto nalesnikowe (dla ok. 4 osob)
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
2 szkl. maki
szczypta soli
Wymieszac mleko i jaja. Powoli miksujac mikserem dodawac wode i make. Odstawic na chwile, jesli jest potrzeba dodac nieco maki. Ciasto nalesnikowe nieoc gestnie z czasem- maka pecznieje. Powinno miec konzystence dosc gestej smietany, a jednoczesnie byc plynne.
5 jablek
Jablka obieramy, wydrazamy gniazda nasienne (najlepszy jest specjalny przyrzad- robi w jablkach efektowne dziurki ;) Jablka wkladamy do ciasta- ciasto powinno oblepic jablka.
Smazymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Kto nie chce sie az tak "bawic" moze jablka zetrzec na tarce, albo pokroic na czastki i wrzucic do ciasta, wymieszac, klasc lyzka na olej i ma piekne racuszki :)
Wspaniale na deser posypane cukrem pudrem :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Jablka-w-ciescie-nalesnikowym.html