Wykonanie
Owsiane naleśniki zobaczyłam kiedyś u Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką . A ponieważ zachwalała właściwości owsianej
mąki, postanowiłam i ja spróbować.Moje naleśniki wyszły bardziej kruche niż zwykłe pszenne, ale bardzo delikatne w smaku. Ciasto gorzej rozprowadza ło się po patelni, musiałam uważać aby przy przewracaniu naleśników nie porwać. Ale sądzę że to kwestia oswojenia się z nieco inną konsystencją ciasta. Mimo tych kłopotów polecam, bo bardzo smaczne. Znakomite z
owocami i
bitą śmietaną !
składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni)2 - 3
jajkaok 300 ml
mlekaok 200 g
maki owsianejszczypta
soliłyżka
oliwy lub
oleju (opcjonalnie)+ dodatkowo
woda lub
mleko do rozcieńczenia ciastaprzygotowanie
Jajka,
mleko,
mąkę,
sól i
oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej
wody do ciasta będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozprowadza na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można
olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w
oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego!