Prosciutkie do zrobienia i szybkie w wykonaniu ciasto, na ktore przepis podawany od osoby do osoby dotarl wreszcie i do mnie ;) Tym ciastem otwieram sezon na jableczniki, szarlotki i inne ciasta z jablkami.Na balche o wymiarach 42x30 cm:250 g masla250 g cukru5 jajek1 opakowanie cukru waniliowegokilka kropel aromatu migdalowego350 g maki1 opakowanie proszku do pieczenia (przeznaczone na 500 g amki)1 kg jablekMaslo utrzec z cukrem i dodawac po jednym jajku ciagle ucierajac. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne, pokroic w kostke. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dod masy maslanej dodac cukeir waniliowy i aromat migadlowy, nastepnie ciagle ucierajac dodac make. Wyrobic ciasto, wlozyc jablka, lekko wymieszac. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30 minut.