Wykonanie
SKŁADNIKI :CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK20 GRAM ŚWIEŻYCH
DROŻDŻY LUB 7 GRAM SUSZONYCH250 ML
MLEKA200 GRAM
MĄKI PSZENNEJ50 GRAM
CUKRU1
JAJKO + 1
ŻÓŁTKO2 ŁYŻECZKI
CUKRU WANILIOWEGOSZCZYPTA
SOLI30 GRAM MASŁA (ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO) + OKOŁO 3 ŁYŻECZEK MASŁA DO SMAŻENIADODATKI:
BITA ŚMIETANADŻEM TRUSKAWKOWYŚWIEŻE
TRUSKAWKI,
JABŁKA,
GRUSZKI LUB INNE
OWOCECUKIER PUDER DO POSYPANIAWYKONANIE:WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYCIĄGAMY Z LODÓWKI. ROBIMY ROZCZYN Z
DROŻDŻY: CIEPŁE
MLEKO,
DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POŁOWĘ
MLEKA, 1 ŁYŻECZKĘ
CUKRU I 1 ŁYŻKĘ
MĄKI. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MINUT.
JAJKO I
ŻÓŁTKO UTRZEĆ Z
CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MIKSEREM), ZMNIEJSZAJĄC OBROTY DODAĆ ROZCZYN
DROŻDŻY, MĄKĘ,
CUKIER WANILIOWY,
SÓL, RESZTĘ
MLEKA I ROZTOPIONE MASŁO. ZMIKSOWAĆ, AŻ POŁĄCZY SIĘ WSZYSTKO W JEDNĄ GŁADKĄ MASĘ.PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO GODZINĘ W CIEPŁE MIEJSCE.ROZGRZAĆ PATELNIĘ, WYSMAROWAĆ MASŁEM I NAŁOŻYĆ PORCJĘ CIASTA NA OKOŁO 1/2 CM GRUBOŚCI NA PATELNI.SMAŻYĆ OKOŁO 1 MINUTĘ Z OBU STRON, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ I BĘDĄ PUSZYSTE.