ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKI DROŻDŻOWE

NALEŚNIKI DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI :
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
20 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 GRAM SUSZONYCH
250 ML MLEKA
200 GRAM MĄKI PSZENNEJ
50 GRAM CUKRU
1 JAJKO + 1 ŻÓŁTKO
2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
SZCZYPTA SOLI
30 GRAM MASŁA (ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO) + OKOŁO 3 ŁYŻECZEK MASŁA DO SMAŻENIA
DODATKI:
BITA ŚMIETANA
DŻEM TRUSKAWKOWY
ŚWIEŻE TRUSKAWKI, JABŁKA, GRUSZKI LUB INNE OWOCE
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
WYKONANIE:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYCIĄGAMY Z LODÓWKI. ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: CIEPŁE MLEKO, DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POŁOWĘ MLEKA, 1 ŁYŻECZKĘ CUKRU I 1 ŁYŻKĘ MĄKI. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MINUT.
JAJKO I ŻÓŁTKO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MIKSEREM), ZMNIEJSZAJĄC OBROTY DODAĆ ROZCZYN DROŻDŻY, MĄKĘ, CUKIER WANILIOWY, SÓL, RESZTĘ MLEKA I ROZTOPIONE MASŁO. ZMIKSOWAĆ, AŻ POŁĄCZY SIĘ WSZYSTKO W JEDNĄ GŁADKĄ MASĘ.
PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO GODZINĘ W CIEPŁE MIEJSCE.
ROZGRZAĆ PATELNIĘ, WYSMAROWAĆ MASŁEM I NAŁOŻYĆ PORCJĘ CIASTA NA OKOŁO 1/2 CM GRUBOŚCI NA PATELNI.
SMAŻYĆ OKOŁO 1 MINUTĘ Z OBU STRON, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ I BĘDĄ PUSZYSTE.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2012/11/nalesniki-drozdzowe.html