Wykonanie
Czy jesienna szaro bura niedziela może obyć się bez ciasta? Nie ryzykowałabym. Jutro, tak jak i dziś, pogoda nie będzie nas zachęcać do jesiennych spacerów. Na brak słońca i jesienną chandrę proponuję receptę naszych babć i mam, a więc domowe ciasto, obowiązkowo w towarzystwie dobrej
herbaty z
konfiturą. Jakiego ciasta nie może zabraknąć jesienią w polskim domu? Oczywiście drożdżówki ze
śliwką. Naprawdę łatwa, nawet dla tych, którzy
drożdże omijają z daleka.
Piekłam tę drożdżówkę już w różnych rozmiarach i zawsze wychodzi. Tu pyszne
drożdżowe serce. Do tego przepisu nada się każda klasyczna prostokątna blaszka około 40 x 25 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Rozmiar zdeterminuje wam wysokość drożdżówki. Ja lubię niską, więc wybieram większą blaszkę.Przygotowanie: 15 minutWyrastanie: około 1 godzinyPieczenie: około 30 minutSkładnikiZaczyn20 g świeżych
drożdży1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
maki1 łyżeczka
cukruCiasto1/2 szklanki letniego
mleka1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoskórka otarta z 1/2
cytrynyszczypta
soli50 g roztopionego
masła2
jajka2 i 3/4 szklanki
maki (najlepiej typ 550 lub 650)
śliwkiKruszonka1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowego1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego
masła1/4 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanieW dużej misce umieszczamy składniki zaczynu (
drożdże kruszymy w palcach), mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników i przykrywamy na około 10 minut.Następnie dodajmy pozostałe składniki i wyrabiamy, również najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, około 5 minut. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym drożdżówka będzie bardziej puszysta.Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.Możemy już przygotować kruszonkę -
mąkę mieszamy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem, zalewamy gorącym
masłem i szybko mieszamy. Ja używam do tego dużej rózgi.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto wykładamy na blaszkę i rozciągamy równomiernie, zwilżonymi zimną
wodą dłońmi.Na górze układamy połówki
śliwek, skórką do dołu, posypujmy kruszonką, przykrywamy i zostawiamy, aby nam jeszcze podrosło - około 20-30 minut.Pieczemy w temperaturze 180 około 30-35 minut.NotatkiMożecie użyć suszony
drożdży (4 łyżeczki), ale gwarantuję, że świeże dadzą lepszy efekt.Przepis (zmodyfikowany po wielu razach pieczenia owego ciasta) zaczerpnęłam dawno temu od Bajaderki.