ßßß Cookit - przepis na Łatwa drożdżówka ze śliwkami

Łatwa drożdżówka ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Czy jesienna szaro bura niedziela może obyć się bez ciasta? Nie ryzykowałabym. Jutro, tak jak i dziś, pogoda nie będzie nas zachęcać do jesiennych spacerów. Na brak słońca i jesienną chandrę proponuję receptę naszych babć i mam, a więc domowe ciasto, obowiązkowo w towarzystwie dobrej herbaty z konfiturą. Jakiego ciasta nie może zabraknąć jesienią w polskim domu? Oczywiście drożdżówki ze śliwką. Naprawdę łatwa, nawet dla tych, którzy drożdże omijają z daleka.
Piekłam tę drożdżówkę już w różnych rozmiarach i zawsze wychodzi. Tu pyszne drożdżowe serce. Do tego przepisu nada się każda klasyczna prostokątna blaszka około 40 x 25 cm. Może być trochę większa lub mniejsza. Rozmiar zdeterminuje wam wysokość drożdżówki. Ja lubię niską, więc wybieram większą blaszkę.
Przygotowanie: 15 minut
Wyrastanie: około 1 godziny
Pieczenie: około 30 minut
Składniki
Zaczyn
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki maki
1 łyżeczka cukru
Ciasto
1/2 szklanki letniego mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
50 g roztopionego masła
2 jajka
2 i 3/4 szklanki maki (najlepiej typ 550 lub 650)
śliwki
Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 kostki mocno rozgrzanego, roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
W dużej misce umieszczamy składniki zaczynu (drożdże kruszymy w palcach), mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników i przykrywamy na około 10 minut.
Następnie dodajmy pozostałe składniki i wyrabiamy, również najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, około 5 minut. Im dłużej będziecie wyrabiać ciasto, tym drożdżówka będzie bardziej puszysta.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Możemy już przygotować kruszonkę - mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalewamy gorącym masłem i szybko mieszamy. Ja używam do tego dużej rózgi.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy na blaszkę i rozciągamy równomiernie, zwilżonymi zimną wodą dłońmi.
Na górze układamy połówki śliwek, skórką do dołu, posypujmy kruszonką, przykrywamy i zostawiamy, aby nam jeszcze podrosło - około 20-30 minut.
Pieczemy w temperaturze 180 około 30-35 minut.
Notatki
Możecie użyć suszony drożdży (4 łyżeczki), ale gwarantuję, że świeże dadzą lepszy efekt.
Przepis (zmodyfikowany po wielu razach pieczenia owego ciasta) zaczerpnęłam dawno temu od Bajaderki.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/11/atwa-drozdzowka-ze-sliwkami.html