Wykonanie
Czyli pochodząca z Hiszpanii
Tarta de Santiago. Bezmączna, wyłącznie z dodatkiem mielonych
migdałów. Słodka, pyszna, marcepanowa! Zniknęła w mgnieniu oka. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Przepis prosty i bardzo szybki - polecam! :)Potrzebujemy (tortownica o śr. 24cm):- 3 duże
jajka,- 150g
cukru,- skórka z 1
cytryny,- pół łyżeczki
cynamonu,- 150g mielonych
migdałów,-
cukier puder - do posypania.Piekarnik nagrzać do 150st. Tortownicę nasmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
Jajka ubić z
cukrem,
cynamonem i
skórką z cytryny na jednolitą masę. Dodać mielone
migdały i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 - 35min. Odstawić do wystudzenia. Posypać
cukrem pudrem i podawać. Można podawać z
lodami.