Wykonanie
Obiecany przepis na najlepsze
wafelki do
lodów. Maślane, chrupiące, uzależniające! Smakują nawet bez
lodów :-). Wykonanie ciasta jest szybkie i bezproblemowe. Przepis opiera się na składnikach ogólnodostępnych: białkach,
mące i
maśle. Do smaku można wykorzystać ulubione ekstrakty do ciast np.
waniliowy,
migdałowy, ponadto popularne
przyprawy jak
cynamon czy
kardamon. Do wykonania
wafelków potrzebna jest waflownica. Oprócz tradycyjnych rożków można wykonać kruche miseczki na
lody. Udanej zabawy!/wafelki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 stopni C i pieczenie przez 6 do 8 minut na nieprzywierającej powłoce, np. macie teflonowej/Składniki na około 14
wafelków:2
białka (z dużych
jajek)1/4 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%pół szklanki drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli2/3 szklanki
mąki pszennej70 g
masła, roztopionego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDo naczynia wbić
białka. Dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Dodać
cukier,
sól i ekstrakt
waniliowy. Wymieszać. Dodać roztopione
masło, następnie
mąkę. Wymieszać do połączenia i do pozbycia się grudek.Rozgrzać waflownicę. Wypiekać
wafelki według instrukcji producenta waflownicy: najczęściej pełną łyżkę ciasta należy nałożyć na środek waflownicy i ją zamknąć, piec
wafle około 1,5 minuty do złotego koloru, w zależności od stopnia nagrzania waflownicy. Zbyt blade
wafelki nie będą trzymały kształtu, zbyt ciemne będą się łatwo kruszyły. Wyjąć gorący
wafel z maszynki i natychmiast owinąć wokół plastikowego stożka, lekko go do niego przyciskając. Pozostawić do ostudzenia, następnie delikatnie wysunąć stożek.By uformować miseczki do
lodów na gorącym
waflu postawić szklankę lub kubek. Boki
wafla zagiąć fantazyjnie ku górze.
Wafelki do
lodów można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Jeni's Splendid Ice Cream for the
Home Kitchen" Jeni Britton Bauer