Wykonanie
Moja dzisiejsza
tarta to przykład tarty uniwersalnej. Jakichkolwiek
owoców by się nie użyło, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z
brzoskwiniami, ale jadałam już w wersjach rozmaitych: z
jabłkami,
malinami,
gruszkami,
śliwkami i
wiśniami. Wszystkie były pyszne.
Składniki na formę do tarty o śr. 28 cm:5-6
brzoskwińspód:250g
mąki pszennej125g miękkiego
masła4 łyżki gęstej
śmietany4 łyżki
cukruszczypta
solikrem:100-150ml
śmietany kremówki 30%2
jaja100g
cukru50g
mąki pszennejdodatkowo:
cukier z prawdziwą
wanilią do posypaniaWykonanie:Z
mąki,
masła,
cukru,
soli i
śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej
masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy
fasolą lub
grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180C. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone
owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze
śmietaną,
cukrem i
mąką. Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać
cukrem waniliowym.
Życzę Wam smacznego! :-)