Wykonanie
Jagoda kamczacka bardzo obrodziła, jej
owoce są niezwykle zdrowe i smaczne, wygląd
jagód jest dość nietypowy. Są one trochę kwaśniejsze niż
borówki, z ciekawym posmakiem, idealnie komponują się z
brzoskwiniami i
śmietaną. Przepis jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi!Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g
mąki pszennej- 120g
masła- 60g
cukru- małego
jajka- 2 łyżeczek
śmietany 30%- szczypty
soliDo nadzienia potrzebujesz:- 200g
jagód kamczackich- 3
brzoskwiń- 400g
śmietany 30%- 3 łyżek
cukruJeśli
brzoskwinie nie są bardzo miękkie i słodkie należy je pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem na patelni, na której wcześniej rozpuszcza się łyżkę
masła i 3 łyżki
cukru i czeka aż powstanie złotawa piana (bez mieszania).
Brzoskwinie powinny zmięknąć ale nie rozpadać się.
Zagnieć ciasto z podanych składników, rozwałkuj je cienko i wypełnij nim posmarowaną tłuszczem formę. Dociśnij ciasto do foremki i usuń jego nadmiar. Zrób dziurki w dnie ciasta używając widelca lub wykałaczki i umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp cały środek
grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia, zapobiegnie to deformacji ciasta w czasie pieczenia. Wsadź ciasto do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuń papier z
grochem a ciasto piecz jeszcze około 5 minut. Wyjmij i ostudź.
Jeśli
brzoskwinie są miękkie i słodkie wystarczy pokroić je w kosteczkę i ułożyć na dnie stygnącej tarty. Ubij
śmietanę z
cukrem na sztywną pianę i rozprowadź na brzoskwiniach. Całość posyp
jagodami kamczackimi. Najlepiej potrzymać w lodówce przez przynajmniej godzinę przed podaniem.Smacznego!