ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Nie byłabym sobą, gdybym ich przy okazji nie upiekła ;-). Zwłaszcza, że moje dzieci za nimi przepadają. Takie jak w Ustce na promenadzie ... po stokroć smaczniejsze! Jeśli posiadacie w domu waflownicę, nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej :-).
/rurki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 stopni C i pieczenie przez 6 do 8 minut na nieprzywierającej powłoce, np. macie teflonowej/
Składniki na około 14 kruchych rurek:
2 białka (z dużych jajek)
1/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2/3 szklanki mąki pszennej
70 g masła, roztopionego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do naczynia wbić białka. Dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać roztopione masło, następnie mąkę. Wymieszać do połączenia i do pozbycia się grudek.
Rozgrzać waflownicę. Wypiekać rurki według instrukcji producenta waflownicy: najczęściej pełną łyżkę ciasta należy nałożyć na środek waflownicy i ją zamknąć, piec wafle około 1,5 minuty do złotego koloru, w zależności od stopnia nagrzania waflownicy. Zbyt blade rurki nie będą trzymały kształtu, zbyt ciemne będą się łatwo kruszyły.Wyjąć gorący wafel z maszynki i natychmiast owinąć wokół rączki od drewnianej łyżki lekko przyciskając. Pozostawić do ostudzenia, następnie delikatnie wysunąć łyżkę.
Rurki można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
Ponadto:
400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
1,5 łyżki cukru pudru
odrobina ziarenek wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubić, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder i wanilię. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nadziewać rurki.
Uwaga : rurki należy wypełniać kremem przed samym podaniem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Jeni's Splendid Ice Cream for the Home Kitchen" Jeni Britton Bauer
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rurki-z-bita-smietana