Wykonanie
Nie byłabym sobą, gdybym ich przy okazji nie upiekła ;-). Zwłaszcza, że moje dzieci za nimi przepadają. Takie jak w Ustce na promenadzie ... po stokroć smaczniejsze! Jeśli posiadacie w domu waflownicę, nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej :-)./rurki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 stopni C i pieczenie przez 6 do 8 minut na nieprzywierającej powłoce, np. macie teflonowej/Składniki na około 14 kruchych rurek:2
białka (z dużych
jajek)1/4 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%pół szklanki drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli2/3 szklanki
mąki pszennej70 g
masła, roztopionego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDo naczynia wbić
białka. Dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Dodać
cukier,
sól i ekstrakt
waniliowy. Wymieszać. Dodać roztopione
masło, następnie
mąkę. Wymieszać do połączenia i do pozbycia się grudek.Rozgrzać waflownicę. Wypiekać rurki według instrukcji producenta waflownicy: najczęściej pełną łyżkę ciasta należy nałożyć na środek waflownicy i ją zamknąć, piec
wafle około 1,5 minuty do złotego koloru, w zależności od stopnia nagrzania waflownicy. Zbyt blade rurki nie będą trzymały kształtu, zbyt ciemne będą się łatwo kruszyły.Wyjąć gorący
wafel z maszynki i natychmiast owinąć wokół rączki od drewnianej łyżki lekko przyciskając. Pozostawić do ostudzenia, następnie delikatnie wysunąć łyżkę.Rurki można przechowywać do 7 dni w temperaturze pokojowej, w zamkniętym pojemniku. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia.Ponadto:400 ml
śmietany kremówki 30%, schłodzonej1,5 łyżki
cukru pudruodrobina ziarenek
wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubić, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder i
wanilię. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nadziewać rurki.Uwaga : rurki należy wypełniać kremem przed samym podaniem.Smacznego :-).Źródło przepisu - "Jeni's Splendid Ice Cream for the
Home Kitchen" Jeni Britton Bauer