ßßß
 
            
        

 Składniki na ciasto:226 g masła220 g cukru5 białek2 łyżeczki ekstraktu z wanilii375 g mąki pszennej4 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli355 g mlekaBarwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku, po ½ łyżeczki na porcję ciasta)Dodatkowo na krem:1 litr śmietany kremówki (36 %)¾ szkl. cukru pudruWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do naczynia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym białku, cały czas miksujemy. Do masy dodajemy stopniowo mleko, suche składniki i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Ciasto ważymy i dzielimy na 5 części. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika i miksujemy do otrzymania jednolitego koloru. Każdą część ciasta rozkładamy osobno w tortownicy (u mnie średnicy 23 cm) i pieczemy po ok. 10-15 min w temperaturze 180 st. C.Krążki ciasta odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę pod koniec ubijania dodajemy cukrem pudrem.Kolorowe krążki ciasta przekładamy dość grubo kremem śmietankowym. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy kremem. Wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.Smacznego!
Składniki na ciasto:226 g masła220 g cukru5 białek2 łyżeczki ekstraktu z wanilii375 g mąki pszennej4 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli355 g mlekaBarwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku, po ½ łyżeczki na porcję ciasta)Dodatkowo na krem:1 litr śmietany kremówki (36 %)¾ szkl. cukru pudruWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do naczynia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym białku, cały czas miksujemy. Do masy dodajemy stopniowo mleko, suche składniki i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Ciasto ważymy i dzielimy na 5 części. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika i miksujemy do otrzymania jednolitego koloru. Każdą część ciasta rozkładamy osobno w tortownicy (u mnie średnicy 23 cm) i pieczemy po ok. 10-15 min w temperaturze 180 st. C.Krążki ciasta odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę pod koniec ubijania dodajemy cukrem pudrem.Kolorowe krążki ciasta przekładamy dość grubo kremem śmietankowym. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy kremem. Wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.Smacznego!