Wykonanie
            
Ten tort jest tak charakterystyczny, że trudno przejść obok niego obojętnie. Rzucił mi się w oczy jakiś czas temu i powalił wyglądem na kolana. Ja go po prostu musiałam upiec!!! Brakowało mi tylko okazji ;) Dziś go zrobiłam z okazji.... imienin mojej mamy :D No cóż może 
tortów na imieniny sie nie robi.... może akurat tęczowy tort bardziej pasuje na imprezy dla dzieci, ale lepszej okazji nie 
będę miała aż do grudnia, a tyle czekać nie mogłam ;) więc... oto jest :D Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki Napiszę jeszcze tylko że przepis na ciasto jest dosyć nietypowy, przynajmniej jak dla mnie. Nie jest to typowy 
biszkopt na bazie 
żółtek, ubitych 
białek i 
mąki. Tu olbrzymie znaczenie ma dobrej jakości doskonale utarte 
masło, 
białka wbijane bezpośrednio do ucieranego ciasta (!!!) i 
mleko. Te składniki sprawiają, że ciasto po upieczeniu jest wilgotne i nie wymaga już przy przekładaniu masą ponczowania. Polecam Wam bardzo :)Składniki na 6 blatów ciasta:226 g 
masła220 g 
cukru5 
białekaromat waniliowy (kilka kropli)375 g 
mąki pszennej tortowej4 łyżeczki 
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki 
soli355 g 
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę przesiać. Dodać 
sól i 
proszek do pieczenia. 
Masło utrzeć na gładką puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać 
cukier oraz kolejno wbijać 
białka. Do utartej masy dodawać naprzemiennie 
mąkę wymieszana z 
solą i 
proszkiem do pieczenia oraz 
mleko. Ciasto zważyć * a wynik podzielić na 6. Każdą część umieścić w miseczce i dodać barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, 
pomarańczowy i czerwony. Wymieszać dokładnie** Ciasto przełożyć do 6 foremek wyłożonych papierem do pieczenia (!) o średnicy od 20 do 23 cm (ja wolałam ciut grubsze ciasto więc moje miały średnicę 20 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Składniki na masę:1 litr 
śmietany kremówki 36% ***250 g 
serka mascarponeok. 1/2 szkl 
cukru pudruaromat cytrynowy lub 
waniliowy (kilka kropli)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać aromat i 
cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec wymieszać z 
serkiem mascarpone.Poszczególne blaty ciasta przekłądać kremem. Zaczynamy od fioletowego, następnie: niebieski, zielony, żółty, 
pomarańczowy i czerwony. Trochę masy zostawić do posmarwania oków i wierzchu 
torta.Schłodzić w lodówce conajmniej 3 godziny. Smacznego :)* ja by uniknąć przekładania ciasta non stop przy ważeniu robiłam to tak. Przed przystąpieniem do robienia ciasta zważyłam miskę. Po zrobieniu ciasta zważyłam całość i odjęłam sobie wage miski. Wynik podzieliłam na 6. Ciasto piekłam po dwa placki równocześnie. Używałam do tego tacek do pizzy o średnicy 20 cm.** barwniki najlepsze są w paście / żelu. Polecam firmę Wilton. Są bardzo wydajne. Należy pamętać że ciasto po upieczeniu ma zdecydowanie ciemniejszy odcień niż to surowe ;) Moim zdaniem nie ma też konieczności kupowania wszystkich kolorów. Ja miałam tylko trzy podstawowe barwy: żółty, niebieski i czerwone. Barwy pośrenie uzyskałam z wymieszania barw podstawowych (zielony=niebieski+żółty, pomarańczowy=czerwony+żółty, fioletowy=czerwony+niebieski).***jeśli 
śmietana kremówka ma 30% a nie 36% dobrze jest dodatkowo podczas ubijania dodać zagęstnik do 
śmietany typu 
śmietan fix w odpowiednim stosunku do ilości 
śmietany :)




