ßßß Cookit - przepis na Tęczowy tort - rainbow cake

Tęczowy tort - rainbow cake

nazwa

Wykonanie

Ten tort jest tak charakterystyczny, że trudno przejść obok niego obojętnie. Rzucił mi się w oczy jakiś czas temu i powalił wyglądem na kolana. Ja go po prostu musiałam upiec!!! Brakowało mi tylko okazji ;) Dziś go zrobiłam z okazji.... imienin mojej mamy :D No cóż może tortów na imieniny sie nie robi.... może akurat tęczowy tort bardziej pasuje na imprezy dla dzieci, ale lepszej okazji nie będę miała aż do grudnia, a tyle czekać nie mogłam ;) więc... oto jest :D Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki Napiszę jeszcze tylko że przepis na ciasto jest dosyć nietypowy, przynajmniej jak dla mnie. Nie jest to typowy biszkopt na bazie żółtek, ubitych białek i mąki. Tu olbrzymie znaczenie ma dobrej jakości doskonale utarte masło, białka wbijane bezpośrednio do ucieranego ciasta (!!!) i mleko. Te składniki sprawiają, że ciasto po upieczeniu jest wilgotne i nie wymaga już przy przekładaniu masą ponczowania. Polecam Wam bardzo :)
Składniki na 6 blatów ciasta:
226 g masła
220 g cukru
5 białek
aromat waniliowy (kilka kropli)
375 g mąki pszennej tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
355 g mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Dodać sól i proszek do pieczenia. Masło utrzeć na gładką puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cukier oraz kolejno wbijać białka. Do utartej masy dodawać naprzemiennie mąkę wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto zważyć * a wynik podzielić na 6. Każdą część umieścić w miseczce i dodać barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wymieszać dokładnie** Ciasto przełożyć do 6 foremek wyłożonych papierem do pieczenia (!) o średnicy od 20 do 23 cm (ja wolałam ciut grubsze ciasto więc moje miały średnicę 20 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki na masę:
1 litr śmietany kremówki 36% ***
250 g serka mascarpone
ok. 1/2 szkl cukru pudru
aromat cytrynowy lub waniliowy (kilka kropli)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać aromat i cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec wymieszać z serkiem mascarpone.
Poszczególne blaty ciasta przekłądać kremem. Zaczynamy od fioletowego, następnie: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Trochę masy zostawić do posmarwania oków i wierzchu torta.
Schłodzić w lodówce conajmniej 3 godziny. Smacznego :)
* ja by uniknąć przekładania ciasta non stop przy ważeniu robiłam to tak. Przed przystąpieniem do robienia ciasta zważyłam miskę. Po zrobieniu ciasta zważyłam całość i odjęłam sobie wage miski. Wynik podzieliłam na 6. Ciasto piekłam po dwa placki równocześnie. Używałam do tego tacek do pizzy o średnicy 20 cm.
** barwniki najlepsze są w paście / żelu. Polecam firmę Wilton. Są bardzo wydajne. Należy pamętać że ciasto po upieczeniu ma zdecydowanie ciemniejszy odcień niż to surowe ;) Moim zdaniem nie ma też konieczności kupowania wszystkich kolorów. Ja miałam tylko trzy podstawowe barwy: żółty, niebieski i czerwone. Barwy pośrenie uzyskałam z wymieszania barw podstawowych (zielony=niebieski+żółty, pomarańczowy=czerwony+żółty, fioletowy=czerwony+niebieski).
***jeśli śmietana kremówka ma 30% a nie 36% dobrze jest dodatkowo podczas ubijania dodać zagęstnik do śmietany typu śmietan fix w odpowiednim stosunku do ilości śmietany :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/teczowy-tort-rainbow-cake.html