Wykonanie
            Moja córka zawsze zamawia bardzo konkretne 
torty. W tym roku zdanie zmieniała kilka 
razy. W końcu jednak miał być 
truskawkowy (tak jak ten), z 
czekoladą (jak w ubiegłym roku) i miał 
mieć też przynajmniej trochę koloru czerwonego. Kiedy w czasie składania zamówień 
tortowych zobaczyłam ten tort, wiedziałam, że go wykorzystam. Pierwszy raz robiłam tort nie na 
biszkopcie, a na cieście ucieranym i muszę przyznać, że to ciekawe doświadczenie.

Skła dniki: na blaty:170 g 
masła w temperaturze pokojowej150 g + 50 g 
cukru235 g 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaszczypta 
soli1 łyżeczka ekstraktu 
waniliowego125 ml 
mleka4 
białkaczerwony barwnik (dałam w proszku)

na masę:300 ml 
śmietany kremówki250 g 
mascarpone2 łyżki 
cukru pudru100 g musu 
truskawkowego100 g 
gorzkiej czekolady
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować 3 formy o średnicy 18 cm - wysmarować 
masłem i posypać dno i boki 
mąką, strząsnąć nadmiar 
mąki.Do jednej miski przesiać 
mąkę, proszek i 
sól. Odstawić. 
Masło utrzeć ze 150 g 
cukru na puszystą masę. Dodać 
wanilię. W 
trzech partiach dodawać na przemian 
mąkę i 
mleko, zaczynając i kończąc na 
mące. Wymieszać tylko do połączenia składników. 
Białka ubić na sztywno z dodatkiem 50 g 
cukru. Dodać 1/3 ubitych 
białek do masy 
maślanej i wymieszać. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać. Rozdzielić masę na trzy części. Do jednej dodać czerwony barwnik i bardzo dokładnie wymieszać. Formy wstawić do piekarnika i piec około 30 - 45 minut, aż do suchego patyczka. Upieczone blaty wyjąc z formy i ostudzić.Przygotować krem. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli 
wodnej lub mikrofalówce. Przestudzić. 
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać 
cukier. Dodać 
mascarpone i razem chwilę ubijać, do połączenia składników. Odłożyć około 100 g masy i wymieszać z rozpuszczoną 
czekoladą. Pozostałą masę wymieszać z musem 
truskawkowym.Przełożyć tort. Na biały blat wyłożyć masę 
truskawkową. Przykryć czerwonym blatem. Wyłożyć masę 
czekoladową. Na wierzch położyć biały blat. Udekorować masą 
truskawkową.

Mój tort niestety przeżył mały wypadek. Podczas robienia zdjęć spadło na niego tło (samo ;) W związku z tym tort delikatnie się przesunął, czego nie umiałam już naprawić. Widać to szczególnie w dolnej warstwie kremu 
truskawkowego.
