Wykonanie
Chrupiące, słodko-maślane
wafelki do
lodów … domowej roboty.
Składniki na ok. 12 sztuk:2
jajka1/4 szklanki
śmietany kremówki 30%1 szklanka
mąki pszennej½ szklanki
cukru50 g roztopionego
masła¼ szklanki
oleju rzepakowegoszczypta
soliWykonanie:Do wysokiego naczynia wbijamy
jajka, dolewamy
śmietanę, roztopione
masło i
olej. Miksujemy. Dosypujemy
mąki i szczyptę
soli. Ponownie miksujemy. Ciasto powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 5) wykładamy na środek 1,5 łyżki ciasta i zamykamy urządzenie.
Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 3-4 minuty. Gotowego
wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka. Na zwinięcie
wafla mamy dosłownie kilka sekund!
Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego!