ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

nazwa

Wykonanie

Przepis na te szaszłyki zobaczyłam w magazynie „Runner’s Word Extra” 2/2015. Tak naprawdę same szaszłyki to nic odkrywczego, ale ostry sos jest naprawdę wspaniały. Polecam nie tylko do warzyw, ale i do mięsa. My jedliśmy na pierwszym grillu w tym roku.
Składniki:
Na szaszłyki:
3 papryki (każda w innym kolorze)
1 cukinia (u mnie bakłażan)
kilka pieczarek
1 czerwona cebula
sól
pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
1 łyżka oliwy
Na sos:
6 ząbków czosnku (rozgniecionych)
3 liście laurowe (dałam świeże)
3 limonki lub 2 cytryny
1 ostra papryczka chili
½ łyżki soli morskiej
1/3 kubka posiekanej natki pietruszki
¼ kubki posiekanego oregano
½ kubka posiekanej świeżej bazylii
1/3 kubka oliwy
Wykonanie:
Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Oprószyć przyprawami i obtoczyć w oliwie. Odstawić w misce, żeby się odrobinę zamarynowały. Następnie nadziać na namoczone patyczki od szaszłyków. Upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy grillu.
Przygotować sos. Czosnek, papryczki, liście laurowe i sól zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Następnie powstałą pastę wymieszać z pietruszką, oregano i bazylią. Dodać sok z cytryny / limonki oraz oliwę i wymieszać. Odstawić sos do przegryzienia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/06/Szaszlyki-warzywne-z-zielonym-sosem.html