Wykonanie


Wegetariańska, kremowa pasta z
bakłażana z wyrazistą
natką pietruszki. Oparta o warzywo, które z łatwością poddaje się modyfikacji, chętnie przyjmuje
przyprawy,
zioła i dodatki - pozwalając grać im pierwsze skrzypce. Pasta do grzanek na imprezę - jako przystawka, do kanapki zamiast
masła - grubo posmarowana, z dodatkiem
wędliny czy
sera żółtego, najlepiej długodojrzewającego. Wypróbujcie
póki trwa sezon na
oberżynę. Drobna wskazówka - ilość
czosnku w ilości wg indywidualnych upodobań. Najlepsza po schłodzeniu w lodówce - gdy smaki "przegryzą się". Moje propozycje modyfikacji: dodanie odrobiny skórki i soku (bądź tylko samego soku) z
cytryny. Na podstawie przepisu z kuchni greckiej ze strony Saveur.[8-10 porcji jako przystawka]Składniki:900-950 g
bakłażanów [2 duże/4 małe]1/4 szklanki
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia - do smażenia1/4 szklanki ulubionej
oliwy3
papryki słodkie odmiany ramiro* ew. 1 b. duża zwykła
papryka1
ostra papryczka np. jalapeno,
chili1 szklanka posiekanej
natki pietruszki3 małe ząbki
czosnkupieprz,
sól*
papryki słodkie odmiany ramiro to podłużne
papryki o kilkucentymetrowej średnicy, naprawdę pyszneWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni C.
Bakłażany ponakłuwać widelcem w kilkunastu miejscach. Włożyć na blasze do nagrzanego piekarnika i piec przez 18-20 minut.
Bakłażany powinny być całkowicie miękkie. Pozwolić im ostygnąć, obrać ze skórki nie zostawiając na niej cennego miąższu. Z
mięsa bakłażana wyjąć pestki, wyrzucić.
Bakłażan pokroić i odstawić na sitko - na około pół godziny, aż płyn nieco odcieknie.Z obu rodzajów
papryk pousuwać gniazda nasienne; drobno je posiekać.Na patelni rozgrzać
olej, smażyć na nim zwykłe
papryki - na niezbyt dużym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, około 10 minut.
Papryka powinna zmięknąć i wydać przyjemną woń. Dodać
ostrą papryczkę, smażyć dalsze 5 minut. Odstawić.
Natkę pietruszki posiekać.Do robota kuchennego z końcówką noże włożyć
czosnek i
oliwę. Zmiksujmy - unikniemy siekania
czosnku a będziemy
mieli pewność, że zostanie on solidnie rozdrobniony. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na dość jednolitą masę. Doprawić.Wierzch można dekoracyjnie skropić
oliwą i posypać posiekaną
natką pietruszki. Pastę można jeść od razu, ale po kilku godzinach w lodówce smakowała jeszcze lepiej - smaki idealnie się połączyły.


Może spróbujesz także:Pasty z pieczonej
papryki
Pasty
bakłażanowo-
czosnkowo-orzechowej