ßßß Cookit - przepis na Pasta z bakłażana i natki pietruszki

Pasta z bakłażana i natki pietruszki

nazwa

Wykonanie

Wegetariańska, kremowa pasta z bakłażana z wyrazistą natką pietruszki. Oparta o warzywo, które z łatwością poddaje się modyfikacji, chętnie przyjmuje przyprawy, zioła i dodatki - pozwalając grać im pierwsze skrzypce. Pasta do grzanek na imprezę - jako przystawka, do kanapki zamiast masła - grubo posmarowana, z dodatkiem wędliny czy sera żółtego, najlepiej długodojrzewającego. Wypróbujcie póki trwa sezon na oberżynę. Drobna wskazówka - ilość czosnku w ilości wg indywidualnych upodobań. Najlepsza po schłodzeniu w lodówce - gdy smaki "przegryzą się". Moje propozycje modyfikacji: dodanie odrobiny skórki i soku (bądź tylko samego soku) z cytryny. Na podstawie przepisu z kuchni greckiej ze strony Saveur.
[8-10 porcji jako przystawka]
Składniki:
900-950 g bakłażanów [2 duże/4 małe]
1/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia - do smażenia
1/4 szklanki ulubionej oliwy
3 papryki słodkie odmiany ramiro* ew. 1 b. duża zwykła papryka
1 ostra papryczka np. jalapeno, chili
1 szklanka posiekanej natki pietruszki
3 małe ząbki czosnku
pieprz, sól
* papryki słodkie odmiany ramiro to podłużne papryki o kilkucentymetrowej średnicy, naprawdę pyszne
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni C. Bakłażany ponakłuwać widelcem w kilkunastu miejscach. Włożyć na blasze do nagrzanego piekarnika i piec przez 18-20 minut. Bakłażany powinny być całkowicie miękkie. Pozwolić im ostygnąć, obrać ze skórki nie zostawiając na niej cennego miąższu. Z mięsa bakłażana wyjąć pestki, wyrzucić. Bakłażan pokroić i odstawić na sitko - na około pół godziny, aż płyn nieco odcieknie.
Z obu rodzajów papryk pousuwać gniazda nasienne; drobno je posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim zwykłe papryki - na niezbyt dużym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, około 10 minut. Papryka powinna zmięknąć i wydać przyjemną woń. Dodać ostrą papryczkę, smażyć dalsze 5 minut. Odstawić.
Natkę pietruszki posiekać.
Do robota kuchennego z końcówką noże włożyć czosnek i oliwę. Zmiksujmy - unikniemy siekania czosnku a będziemy mieli pewność, że zostanie on solidnie rozdrobniony. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na dość jednolitą masę. Doprawić.
Wierzch można dekoracyjnie skropić oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki. Pastę można jeść od razu, ale po kilku godzinach w lodówce smakowała jeszcze lepiej - smaki idealnie się połączyły.
Może spróbujesz także:
Pasty z pieczonej papryki
Pasty bakłażanowo-czosnkowo-orzechowej
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/09/pasta-z-baklazana-i-natki-pietruszki.html