ßßß Cookit - przepis na Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Kawior z bakłażana… zastanawiałam się skąd taka nazwa – „ kawior” – skoro pasta z czarnych oliwek i bakłażana nic wspólnego z kawiorem nie ma? Niestety nie znalazłam wytłumaczenia.
Ogólnie bakłażan sam w sobie ze względu na nazewnictwo stanowi interesujący przypadek: bakłażan – de facto prawidłowa nazwa „ psianka podłużna”… nazwa ta nie budzi pozytywnych skojarzeń więc mało popularna… potem oberżyna (pewnie z francuskiego) i oczywiście gruszka miłosna… bo delikatna aksamitna, skórka, intensywny fioletowy kolor, kształt a także zawartość argininy zadecydowały o tym, iż bakłażan uznawany jest za silny afrodyzjak.
Bakłażany przywędrowały do nas z Azji, podobno najpierw zajadali się nimi mieszkańcy Indii i Chin. Teraz jest to bardzo popularne warzywo w kuchni śródziemnomorskiej. Przepis na kawior z bakłażana poznałam na warsztatach kuchni żydowskiej w JCC w Krakowie. Ponieważ smak tego kawioru – pasty przypadł mi do gustu postanowiłam podzielić się „tym co dobre” z rodziną.
Składniki:
bakłażan- 2 szt,
czosnek – 3 ząbki,
cytryna – 1 szt,
oliwki czarne – 20/30 szt,
oliwa z oliwek – 2 łyżki,
natka pietruszki – 2 pęczki,
sól, pieprz, papryka chilli do smaku.
Przygotowanie
Bakłażany umyć a następnie przekroić wzdłuż i ponacinać. Czosnek obrać i pokroić w plastry. W każde nacięcie bakłażana włożyć plaster czosnku. Przygotowane bakłażany ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut w temperaturze 200 C.
Posiekać drobno czarne oliwki i umytą natkę pietruszki. Wycisnąć sok z cytryny. Łyżeczką wyjąć miąższ z upieczonego bakłażana i pokroić go w miarę możliwości drobno. Wymieszać razem bakłażany oliwki, pietruszkę a potem doprawić sokiem z cytryny, oliwą, solą pieprzem i ostra papryką. Podawać, np. z pieczywem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/kawior-z-baklazana