ßßß Cookit - przepis na Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili

Podudzia z kurczaka w marynacie pomarańczowej z dodatkiem limonki i chili

nazwa

Wykonanie

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
sól i pieprz
marynata:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 limonki
3 pomarańcze
1 duża papryczka chili
2 łyżeczki sosu tabasco
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do miski i odstawiamy.
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Pomarańcze oraz limonki myjemy i osuszamy. Cebulę oraz czosnek obieramy, po czym ścieramy je na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miseczki. Z limonek ścieramy skórki i dodajemy do cebuli. Limonki przekrawamy na pół i wyciskamy sok i dodajemy do reszty. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy do miseczki, dwie przekrawamy na pół i wyciskamy sok, po czym dodajemy go do reszty składników. Z papryczki chili usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do miski. Na samym końcu dodajemy: sos tabasco, pieprz Cayenne, paprykę słodką mieloną, oliwę z oliwek, pieprz cytrynowy. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Do miski z podudziami wlewamy przygotowaną marynatę. Ostatnią pomarańczę kroimy ze skórą w mniejsze kawałki i wkładamy do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej jest to zrobić za pomocą dłoni. Do mięsa musi przylgnąć marynata. Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i całą zawartość przekładamy do szkła żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut, 10 minut przed wystawieniem należy odkryć mięso aby ładnie się przyrumieniło.
Danie najlepiej smakuje z warzywami z patelni.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/06/19/podudzia-z-kurczaka-w-marynacie-pomaranczowej-z-dodatkiem-limonki-i-chili