Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
ryżu długoziarnistego (np. jaśminowego)1 pojedynczy
filet kurczaka2 łyżeczki tartego
imbiru1 pęczek
szparagów (dowolnych, można pomieszać)3 ząbki
czosnku2
młode cebule wraz z jasnozieloną częścią (lub 2
dymki)1 łyżka
masła klarowanego lub 2 łyżki
oleju roślinnego2
jajka1 łyżka listków świeżej
kolendry lub
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorkulimonka lub
cytryna2 - 3 łyżeczki
sosu sojowego (opcjonalnie)PrzygotowanieUgotować
ryż (najlepiej 2 - 3 godziny lub dzień wcześniej) i wysypać go na tacę, całkowicie ostudzić i osuszyć.
Filet z kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kosteczkę, doprawić
solą,
pieprzem,
imbirem.Odłamać i odrzucić zdrewniałe końce
szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki opłukać pod bieżącą
wodą a następnie pokroić na około 3 cm kawałki.
Czosnek i
cebulę pokroić na cienkie plasterki.
Jajka wbić do miseczki, doprawić
solą i
pieprzem, roztrzepać widelcem.Do woka lub do dużej patelni włożyć
masło, dodać
czosnek i
cebulę i podsmażyć 1 - 2 minuty, dodać kawałki
szparagów, doprawić
solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Szparagi przesunąć na bok woka lub patelni a w wolne miejsce włożyć
kurczaka, obsmażać przez około 3 - 4 minuty, następnie wymieszać ze
szparagami. Dodać
ryż i smażyć wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.Wlać
jajka i mieszając smażyć przez około pół minuty aż
jajko się zetnie, odstawić z ognia. Wymieszać ze
szczypiorkiem,
kolendrą, skropić
limonką lub
cytryną oraz
sosem sojowym.