ßßß Cookit - przepis na Ryż smażony ze szparagami, jajkiem i filetem z kurczaka

Ryż smażony ze szparagami, jajkiem i filetem z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
100 g ryżu długoziarnistego (np. jaśminowego)
1 pojedynczy filet kurczaka
2 łyżeczki tartego imbiru
1 pęczek szparagów (dowolnych, można pomieszać)
3 ząbki czosnku
2 młode cebule wraz z jasnozieloną częścią (lub 2 dymki)
1 łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oleju roślinnego
2 jajka
1 łyżka listków świeżej kolendry lub natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
limonka lub cytryna
2 - 3 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ugotować ryż (najlepiej 2 - 3 godziny lub dzień wcześniej) i wysypać go na tacę, całkowicie ostudzić i osuszyć. Filet z kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem.
Odłamać i odrzucić zdrewniałe końce szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki opłukać pod bieżącą wodą a następnie pokroić na około 3 cm kawałki.
Czosnek i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem.
Do woka lub do dużej patelni włożyć masło, dodać czosnek i cebulę i podsmażyć 1 - 2 minuty, dodać kawałki szparagów, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając.
Szparagi przesunąć na bok woka lub patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka, obsmażać przez około 3 - 4 minuty, następnie wymieszać ze szparagami. Dodać ryż i smażyć wszystko przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
Wlać jajka i mieszając smażyć przez około pół minuty aż jajko się zetnie, odstawić z ognia. Wymieszać ze szczypiorkiem, kolendrą, skropić limonką lub cytryną oraz sosem sojowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/ryz_ze_szparagami/przepis.html