ßßß
Składniki:1 łyżka oleju4 piersi kurczaka2 łyżki miodu1 łyżka ciemnego sosu sojowego2 ząbki czosnku2 cm korzeń imbiru, cienko pokrojonyskórka i sok z 1 pomarańczy225 g pieczarek2 pęczki cebuli dymki (dałam szczypiorek)Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć pierś kurczaka, aż się zezłoci. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać miód, sos sojowy, czosnek, imbir, skórkę i sok z pomarańczy i polać tym kurczaka. Piec przez 10 minut, następnie dodać pieczarki i dymkę, wymieszać i zapiekać przez kolejne 10 minut. (ja podsmażyłam pieczarki w czasie gdy zapiekał się kurczak i potem piekłam krócej niż 10 minut).Kurczaka podawać z ryżem (w oryginale Ainsley proponował ryż kokosowy - ryż gotowany z mleczkiem kokosowym).
/wydrukuj przepis/