Wykonanie
Uwielbiam dania, których przygotowanie nie zajmuje pół dnia, a efekt jest taki jakbyśmy w kuchni spędzili właśnie tyle czasu.
Kurczak imbirowy z książki Ainsley'a Harriotta jest właśnie takim daniem. Smak
pomarańczy wymieszany z
imbirem,
miodem i
czosnkiem. Wyobrażacie to sobie?
Składniki:1 łyżka
oleju4
piersi kurczaka2 łyżki
miodu1 łyżka ciemnego
sosu sojowego2 ząbki
czosnku2 cm korzeń
imbiru, cienko pokrojonyskórka i sok z 1
pomarańczy225 g
pieczarek2 pęczki
cebuli dymki (dałam
szczypiorek)Wykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozgrzać
olej na patelni i obsmażyć
pierś kurczaka, aż się zezłoci. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać
miód,
sos sojowy,
czosnek,
imbir, skórkę i sok z
pomarańczy i polać tym
kurczaka. Piec przez 10 minut, następnie dodać
pieczarki i
dymkę, wymieszać i zapiekać przez kolejne 10 minut. (ja podsmażyłam
pieczarki w czasie gdy zapiekał się
kurczak i
potem piekłam krócej niż 10 minut).
Kurczaka podawać z
ryżem (w oryginale Ainsley proponował
ryż kokosowy -
ryż gotowany z
mleczkiem kokosowym).
/wydrukuj przepis/