Wykonanie
Share the post "Skrzydełka
miodowo-
imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"Przedstawiam przepis na niezwykle łatwe i pyszne danie obiadowe. Skrzydełka drobiowe , wstępnie podgotowane a następnie duszone w sosie
miodem,
imbirem i
sosem sojowym, który ostatecznie zmienia się w słodko-słoną glazurę. polecam na obiad jak i na imprezę, na pewno wszyscy będą zachwyceni! Podałam je z obłędną
dynią w słodkiej glazurze sezamowej, polecam!Scroll down for recipe in English
(2 porcje)Składniki:10 kurzych skrzydełek3 ząbki
czosnku posiekane w cienkie plasterki5 cm kawałek
imbiru pokrojony w drobną kostkę3 łyżki
miodu2 łyżki jasnego
sosu sojowego1/2 szklanki
bulionu drobiowego1
cebula dymka pokrojona w drobną kostkę wraz ze
szczypiorem3 łyżki
olejuPrzygotowanie:Skrzydełka dokładnie umyj, zalej w garnku zimną
wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, gotuj jeszcze przez 10 min. i odcedź.W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu
olej i podsmaż
czosnek i
imbir.Gdy
czosnek zacznie się rumienić dodaj
miód, a kiedy zacznie wrzeć wlej
sos sojowy i włóż podgotowane skrzydełka.Zrumień
mięso ze wszystkich stron i wlej
bulion.Duś pod przykryciem 10 min, aż
mięso będzie miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sos stworzy na skrzdełkach gęstą glazurę.Przed samym końcem wsyp
dymkę i podawaj!Smacznego!
English versionHoney ginger glazed chicken wings(2 servings)Ingredients:10 chicken wings, wasched3 cloves garlic, chopped into
thin slices5 cm piece of gingerr, minced3 tablespoons honey2 tablespoons soy sauce1/2 cup chicken stock1 spring onion, cut into small cubes with chives3 tablespoons oilPreparation:Place chicken wings into the pot, cover with water and bring to the boil. Cook for a 10 minutes, discard scum, and drain.Heat the oil in a deep skillet over medium heat, and add garlic and ginger.When the garlic starts to brown, add the honey and when it starts to boil add soy sauce andchicken wings wings.Brown meat on all sides and add chicken stock.Simmer covered for 10 minutes, until the meat is tender. Then remove the lid and cook until the sauce cover the meat with thick glaze.Add spring onion and
serve!Enjoy!
Share the post "Skrzydełka
miodowo-
imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"