ßßß
(2 porcje)Składniki:10 kurzych skrzydełek3 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki5 cm kawałek imbiru pokrojony w drobną kostkę3 łyżki miodu2 łyżki jasnego sosu sojowego1/2 szklanki bulionu drobiowego1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę wraz ze szczypiorem3 łyżki olejuPrzygotowanie:Skrzydełka dokładnie umyj, zalej w garnku zimną wodą i zagotuj. Następnie zbierz szumowiny, gotuj jeszcze przez 10 min. i odcedź.W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i podsmaż czosnek i imbir.Gdy czosnek zacznie się rumienić dodaj miód, a kiedy zacznie wrzeć wlej sos sojowy i włóż podgotowane skrzydełka.Zrumień mięso ze wszystkich stron i wlej bulion.Duś pod przykryciem 10 min, aż mięso będzie miękkie. Po czym zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sos stworzy na skrzdełkach gęstą glazurę.Przed samym końcem wsyp dymkę i podawaj!Smacznego!
English versionHoney ginger glazed chicken wings(2 servings)Ingredients:10 chicken wings, wasched3 cloves garlic, chopped into thin slices5 cm piece of gingerr, minced3 tablespoons honey2 tablespoons soy sauce1/2 cup chicken stock1 spring onion, cut into small cubes with chives3 tablespoons oilPreparation:Place chicken wings into the pot, cover with water and bring to the boil. Cook for a 10 minutes, discard scum, and drain.Heat the oil in a deep skillet over medium heat, and add garlic and ginger.When the garlic starts to brown, add the honey and when it starts to boil add soy sauce andchicken wings wings.Brown meat on all sides and add chicken stock.Simmer covered for 10 minutes, until the meat is tender. Then remove the lid and cook until the sauce cover the meat with thick glaze.Add spring onion and serve!Enjoy!
Share the post "Skrzydełka miodowo-imbirowe / Honey ginger glazed chicken wings"


