ßßß Cookit - przepis na Pikantne nasi goreng

Pikantne nasi goreng

nazwa

Wykonanie

W tej smacznej i szybkiej potrawie indonezyjskiej można wykorzystać ryż, który pozostał z poprzedniego dnia. Nie zawiera żadnych składników, których nie można dostać w najbliższym sklepie. Przy użyciu dwóch długich chili [chyba jedynych dostępnych o tej porze roku w supermarkecie], potrawa jest ostra [i to używając chili wraz z pestkami], ale nie paląco ostra. Pomysł na to danie znalazłam w książce GoodFood magazine z serii BBC Books "Wegetariańskie dania. 101 sprawdzonych przepisów".
Składniki [3-4 porcje]:
300 g ryżu długoziarnistego
2 średnie jajka, ubite widelcem
2 ząbki czosnku
2 czerwone chili [u mnie z pestkami]
2 nieduże cebule
3 łyżki oleju arachidowego [zastąpiłam rzepakowym]
1 żółta papryka, bez nasion, pokrojona [miałam i dałam pomarańczową]
2 marchewki
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
szczypior z jednej - dwóch dymek
sól
4 łyżki świeżej kolendry [pominęłam]
Wykonanie:
Umieścić ryż w woku [albo garnku], dodać 600 ml wody i zagotować. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut [czasem wystarcza 10 minut], aż ryż wchłonie cały płyn. Przenieść ryż na półmisek i pozostawić do przestygnięcia
Nie dawałam soli podczas gotowania. Potrawę soliłam na koniec, już po dodaniu sosu sojowego.
Przygotować warzywa: usunąć gniazdo nasienne z papryki, pokroić ją na niezbyt duże paski. Marchewkę obrać, pokroić w możliwie cienkie słupki [najpierw cienkie plastry, potem każdy plaster na podłużne paski i te paski następnie podzielić na 2-3 razy] . 1 chili pokroić w plasterki, 1 cebulę [dałam czerwoną] pokroić w półtalarki.
Obrane ząbki czosnku, 1 chili, 1 cebulę i 1 łyżkę oleju zmiksować razem na jednolitą masę.
Szczypior z dymki pokroić, albo porwać tak, jakby rozdrabniało się wstążkę do prezentów.
Rozgrzać wok [duży ogień], wlać pół łyżki oleju, dodać roztrzepane widelcem jajka. Smażyć aż jajka się zetną i odstawić do miseczki. [ja ścinam jak dobrze wysmażoną jajecznicę]
Dodać pozostałe 1,5 łyżki oleju, dodać pastę z chili, cebuli i czosnku, smażyć przez 1 minutę. Dodać cebulę pokrojoną w półtalarki, pokrojoną chili, paprykę i marchewkę. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać ryż mieszając przez 3 minuty. Dodać sos sojowy, wrzucić szczypior z dymki oraz jajka i smażyć przez chwilę. Przyprawić [wystarczyła mi sól] i podawać od razu. Można podawać posypane kolendrą.
UWAGI:
Książka mówi, że podane składniki starczają na dwie porcje, ale to musi być pomyłka. Być może tyle zje mężczyzna ciężko pracujący fizycznie, ale nie kobieta przeciętnej postury. Moim zdaniem są to 4 normalne porcje, albo 3 dla osób bardzo głodnych.
Indeks glikemiczny:
marchewka surowa - 47 IG, gotowana 70 IG [tu jest stir fry, więc pewnie jest gdzieś pomiędzy] - SB radzi unikać marchwi, papryka - poniżej 20 IG, ryż - najlepiej dać basmati, bo ma najniższy IG - ok. 50, cebula - poniżej 20 IG, jajka - 0 IG
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/02/pikantne-nasi-goreng.html