Wykonanie
Składniki1 - 2 porcje2 plasterki
pomidorasól, świeżo zmielony
czarny pieprz2 szczypty
suszonego oregano (opcjonalnie)2 łyżeczki
octu balsamicznego2
jajkaPesto
bazyliowe:pół szklanki listków
bazylii (z połowy pęczka)2 łyżki listków
tymianku (opcjonalnie, ale warto)2 łyżki roztopionego
masłasól morskaDo podania:
pieczywo, np. zrumienionymi na brązowo tostami lub ulubionym
chlebem pełnoziarnistymPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 240 stopni C. Zagotować
wodę w czajniku. Na dnie naczynek żaroodpornych ułożyć plasterek
pomidora, posypać
solą,
pieprzem,
oregano i skropić
octem balsamicznym. Wbić
jajka, jeszcze raz doprawić
solą i
pieprzem.
Bazylię zmiksować (ręcznym blenderem lub melakserem, odpowiednio długo) z
tymiankiem oraz z roztopionym i ostudzonym
masłem, przed użyciem wymieszać z
solą.Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej
wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 - 12 minut, aż
białka się zetną, ale
żółtka pozostaną płynne (należy uważać, bo przy wysokiej temperaturze
żółtka bardzo szybko się ścinają - wówczas danie nie jest już smaczne).Na jajkach rozsmarować mus
bazyliowy, doprawić świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i podawać z
pieczywem.