ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z łososia z pomidorami zapiekane w piekarniku

Carpaccio z łososia z pomidorami zapiekane w piekarniku

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 porcja
1 dojrzały nieduży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
około 100 g filetów z łososia, bez skóry i ości
oliwa extra vergine
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, świeża bazylia
dobry ocet balsamiczny
opcjonalnie - 2 pomidorki koktajlowe do dekoracji
chrupiąca bagietka
Przygotowanie
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z sokiem pozostawiając sam miąższ. Pokroić go w jak najmniejszą kosteczkę, wymieszać z posiekanymi listkami świeżej bazylii, 1 łyżką oliwy extra vergine i szczyptą suszonego oregano.
Łososia pokroić w poprzek na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem na jeszcze cieńsze filety. Ułożyć w kształt serca (lub koła) bezpośrednio na żaroodpornym talerzu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć salsą z pomidorów, udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na 5 minut. Podawać z bagietką, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem balsamicznym i oliwą extra vergine.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/losos_z_pieca_z_salsa_pomidorowa/przepis.html