Wykonanie
Składniki1 porcja1 dojrzały nieduży
pomidor (lub kilka
pomidorków koktajlowych)około 100 g filetów z
łososia, bez skóry i ości
oliwa extra verginesól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz,
suszone oregano, świeża
bazyliadobry
ocet balsamicznyopcjonalnie - 2
pomidorki koktajlowe do dekoracjichrupiąca
bagietkaPrzygotowanie
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona wraz z
sokiem pozostawiając sam miąższ. Pokroić go w jak najmniejszą kosteczkę, wymieszać z posiekanymi listkami świeżej
bazylii, 1 łyżką
oliwy extra vergine i szczyptą
suszonego oregano.
Łososia pokroić w poprzek na cienkie plastry, rozbić tłuczkiem na jeszcze cieńsze filety. Ułożyć w kształt
serca (lub koła) bezpośrednio na żaroodpornym talerzu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć salsą z
pomidorów, udekorować
pomidorkami koktajlowymi.Wstawić pod rozgrzany grill w piekarniku na 5 minut. Podawać z
bagietką, doprawić
solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem,
octem balsamicznym i
oliwą extra vergine.