Wykonanie
Składniki
Sałatka, 4 porcje:4 łyżki
oliwy extra vergine1,5 łyżeczki
suszonego oregano1/2 główki
sałaty lodowej2 średnie
pomidory (najlepiej dojrzałe)2 średnie
ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)1 średnia
czerwona cebulalistki z pęczka
bazylii1/2 szklanki czarnych
oliwek200 g
sera fetasól morskaOpcjonalnie:opieczone na chrupiąco grzanki z
bagietkiPrzygotowanie
Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką
suszonego oregano, szczyptą
soli, odstawić.
Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie
solą morską.
Pomidory pokroić w kostkę.
Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego
ogórka, pokroić na plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.
Pomidory,
ogórki,
cebulę dodać do salaterki z
sałatą, doprawić lekko
solą. Dodać
bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i
czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym
serem feta oraz resztą listków
bazylii, polać
oliwą wymieszaną z
oregano.Jeśli chcemy aby
sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać
oliwę z
oregano i
solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym
oregano, przed podaniem lekko przemieszać.