Wykonanie
...czyli śródziemnomorska uczta dla podniebienia...
Składniki dla 4 osób:12 liści
sałaty karbowanej,200 g
sera feta,2 duże
pomidory lub 12 koktajlowych,2 średnie
ogórki gruntowe lub jeden duży szklarniowy,pół szklanki czarnych
oliwek,pół
zielonej papryki (opcjonalnie),pół
czerwonej cebuli,4 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżeczki
suszonego oregano,
sól morska lub himalajska,
czarny pieprz.
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z dwoma łyżeczkami
oregano, szczyptą
soli i szczyptą
czarnego pieprzu. Odstawiamy.Myjemy warzywa. Liście
sałaty dzielimy na kilka części, układamy na talerzach.
Pomidory kroimy w łódeczki.
Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie razem ze skórką kroimy w pasterki grubości około 5 mm.
Paprykę kroimy w krótkie paseczki, a
czerwoną cebulę w piórka.
Oliwki dzielimy na pół.Wszystkie składniki rozkładamy
między liśćmi
sałaty, skrapiamy
oliwą z
przyprawami.Dekorujemy pokrojoną w kostkę
fetą.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))