Wykonanie
Pora na
pomidora. Uwielbiam to warzywo, świetnie smakuje wysuszone na słońcu i zalane
oliwą, przetworzone, w postaci krwistoczerwonego przecieru lub sosu, albo zwyczajnie, prosto z krzaka, wygrzane na słońcu.Ja lubię twarde, kwaśne, kiedy kolor jeszcze nie osiąga tej maksymalnej czerwieni. Inni lubią, kiedy jest miękki i słodki. Zawsze są pyszne.Dziś zapraszam na
pomidora, który był chwilę marynowany w
soli. Ta, wzmocniła jego smak. Następnie został skropiony brązowym
octem balsamicznym, który dodał zapachu i wzmocnił naturalną kwaskowatość, koniec to dodatek grubo tłuczonego
pieprzu, prosto z moździerza, pełnego aromatu i ostrości.
Składniki:
pomidorysólocet balsamicznyziarna
czarnego pieprzuPrzygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Położyć na talerzu tak, aby nie nachodziły na siebie. Posypać
solą i odstawić na 5 minut. Następnie pokropić
octem balsamicznym.
Pieprz utłuc w moździerzu na grube kawałki. Posypać po wierzchu.Smacznego :)* można wszystkie czynności wykonać w jednym czasie ale wtedy
pomidory nie będą smakowały tak samo. Podstawą tego bardzo prostego dania są
pomidory, które miały czas zrobić się słone i dopiero później zostały doprawione
octem i
pieprzem.