ßßß Cookit - przepis na Pomidory z octem balsamicznym i tłuczonym pieprzem

Pomidory z octem balsamicznym i tłuczonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Pora na pomidora. Uwielbiam to warzywo, świetnie smakuje wysuszone na słońcu i zalane oliwą, przetworzone, w postaci krwistoczerwonego przecieru lub sosu, albo zwyczajnie, prosto z krzaka, wygrzane na słońcu.
Ja lubię twarde, kwaśne, kiedy kolor jeszcze nie osiąga tej maksymalnej czerwieni. Inni lubią, kiedy jest miękki i słodki. Zawsze są pyszne.
Dziś zapraszam na pomidora, który był chwilę marynowany w soli. Ta, wzmocniła jego smak. Następnie został skropiony brązowym octem balsamicznym, który dodał zapachu i wzmocnił naturalną kwaskowatość, koniec to dodatek grubo tłuczonego pieprzu, prosto z moździerza, pełnego aromatu i ostrości.
Składniki:
pomidory
sól
ocet balsamiczny
ziarna czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Położyć na talerzu tak, aby nie nachodziły na siebie. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Następnie pokropić octem balsamicznym.
Pieprz utłuc w moździerzu na grube kawałki. Posypać po wierzchu.
Smacznego :)
* można wszystkie czynności wykonać w jednym czasie ale wtedy pomidory nie będą smakowały tak samo. Podstawą tego bardzo prostego dania są pomidory, które miały czas zrobić się słone i dopiero później zostały doprawione octem i pieprzem.
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/pomidory-z-octem-balsamicznym-i.html