Wykonanie
W zeszłym roku zrobiłam zaledwie kilka słoiczków. W tym na pewno zrobię ich więcej. Idealne w zimie zarówno do
sosów, jak i do zup. Odkąd odkryłam, jak robić szybko
przecier pomidorowy, bez strat, w szybkowarze, zrobienie kilku takich słoiczków przy okazji, jest żadnym problemem. Polecam serdecznie, bo warto zamknąć ten smak w domowym słoiku, niż kupować w zimie puszki. Poniżej wersja zarówno dla posiadających szybkowar, jak i nie mających tego urządzenia.A poniżej przepisu reszta inspiracji
pomidorowych do słoiczka.Składniki na kilka słoiczków:5 kg
pomidorów - limy, malinówka, gargamelłyżeczka
soliPomidory myjemy. Oddzielamy mniejsze od większych.Większe kroimy w ósemki - wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż się nam nie zagotują.
Potem odkrywamy i gotujemy wolno, tak by nam zgęstniały. Mieszamy, by się nie przypaliły. Następnie całość blenderujemy. Zblenderowane
pomidory przecieramy przez sitko. Przecier doprawiamy łyżeczką
soli i zagotowujemy.Wersja dla posiadających szybkowar:Większe
pomidory kroimy i wrzucamy do szybkowaru. Następnie zamykamy pokrywę i gotujemy około 3 minut, od momentu, aż przykrywa nam zaskoczy ( u mnie I stopień) . Oczywiście dostosujcie czas i parametry do swojego szybkowaru. Następnie wyciągamy
pomidory, blenderujemy i przecieramy przez sito. Przecier gotujemy około 10 -15 minut, aby osiągnął pożądaną przez nas gęstość - u mnie trwało to jakieś 10 minut. Wolny ogień i mieszajmy. Po czym doprawiamy go łyżeczką
soli.Słoiczki i wieczka wyparzamy gorącą
wodą. Mniejsze
pomidory oblewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Zupełnie małe możemy wkładać do wysokości 3/4 słoików w całości, większe kroimy w połówki czy ćwiartki. Następnie zalewamy je gorącym przecierem, zamykamy. Pasteryzujemy dla pewności około 5-10 minut - w zależności od wielkości słoiczków. Wyławiamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ostygnięcia. Smaczności !! :)Jeśli szukacie innych inspiracji na
pomidorki w słoiczkach na zimę polecam zajrzeć tutaj - klik na zdjęcie: