Wykonanie
Składniki2 porcje4 kromki
bułki paryskiej, tostów ewentualnie
chleba2
jajka5 łyżek
mlekasól i świeżo zmielony
czarny pieprz1 ząbek
czosnku, drobno starty
płatki chili lub szczypta ostrej lub
słodkiej papryki1 łyżka świeżych
ziół: listków
tymianku lub
bazylii,
natki pietruszki lub
szczypiorku, lub szczypta suszonych
ziół50 g
masłaSalsa pomidorowa z
bazylią:2
pomidory2 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
octu balsamicznego lub soku z cytryny/limonki
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 ząbek
czosnku, drobno starty
bazyliaPrzygotowanieSalsa pomidorowa z
bazylią:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć szypułki i nasiona z
sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Do średniej miski wlać
oliwę,
ocet lub
sok z cytryny, doprawić
solą,
pieprzem. Dodać
czosnek i
pomidory z
bazylią, wymieszać.Tosty: W głębokim talerzu roztrzepać widelcem
jajka z dodatkiem
mleka,
soli,
pieprzu,
czosnku,
chili lub
papryki,
ziół.Rozgrzać patelnię z połową
masła, gdy zacznie skwierczeć usunąć z wierzchu pianę. Maczać
pieczywo w
masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je na patelni. Smażyć partiami przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione.Odkładać na ręcznik papierowy lub bezpośrednio na talerze. Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, dodać świeże
masło i usmażyć kolejną partię tostów. Podawać z salsą
pomidorową.