ßßß Cookit - przepis na Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią

Tosty francuskie z salsą pomidorową i bazylią

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 kromki bułki paryskiej, tostów ewentualnie chleba
2 jajka
5 łyżek mleka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku, drobno starty
płatki chili lub szczypta ostrej lub słodkiej papryki
1 łyżka świeżych ziół: listków tymianku lub bazylii, natki pietruszki lub szczypiorku, lub szczypta suszonych ziół
50 g masła
Salsa pomidorowa z bazylią:
2 pomidory
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny/limonki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku, drobno starty
bazylia
Przygotowanie
Salsa pomidorowa z bazylią: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Usunąć szypułki i nasiona z sokiem. Miąższ pokroić w kostkę. Do średniej miski wlać oliwę, ocet lub sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem. Dodać czosnek i pomidory z bazylią, wymieszać.
Tosty: W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem mleka, soli, pieprzu, czosnku, chili lub papryki, ziół.
Rozgrzać patelnię z połową masła, gdy zacznie skwierczeć usunąć z wierzchu pianę. Maczać pieczywo w masie jajecznej lekko dociskając, a następnie układać je na patelni. Smażyć partiami przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione.
Odkładać na ręcznik papierowy lub bezpośrednio na talerze. Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, dodać świeże masło i usmażyć kolejną partię tostów. Podawać z salsą pomidorową.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/tosty_francuskie/przepis.html