Wykonanie
Żeby zacząć dobrze dzień, trzeba zjeść porządne śniadanie - o tym wiedzą wszyscy, ale nie każdy stosuje się do tego zalecenia :) Dziś mam więc dla Was propozycję na wspaniałe, przepyszne śniadanie - Szakszukę - na które powinniście znaleźć 15 minut przed wyjściem do pracy czy szkoły, a zapewniam Was, że będziecie najedzeni i pełni energii przez cały poranek :)Shakshouka to danie popularne w Tunezji, Izraelu, Egipcie czy Maroku i oznacza potocznie "wielki bałagan". I tak też prezentuje się na talerzu, ale jest to bardzo apetyczny bałagan :)Śniadanko składa się z dwóch podstawowych składników, które z reguły mamy w kuchni pod ręką:
pomidorów i
jajek oraz kilku przypraw (w oryginale również ze świeżej
papryki, ale ją pominęłam, by jeszcze uprościć wszystko). Szakszukę możecie dowolnie modyfikować o dodatek
sera, np. koziego lub gorgonzoli (albo zwykłego żółtego),
papryki,
brokułów,
bekonu lub dobrej
kiełbasy. Ja najbardziej lubię wersję podstawową, a smak oraz zapach, który się unosi podczas przygotowania tego śniadania są nieziemskie.A w weekend, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, taki początek dnia to dopiero prawdziwa uczta dla zmysłów :) Spróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI (dla 1-2 osób):2 duże
pomidory (lub 1 puszka krojonych
pomidorów)2
jajka1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
masła (opcjonalnie)1/2 średniej
cebuli1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki lub
bazylii albo
oreganosól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego - opcjonalnie (nie mylić z
kminkiem)odrobina
płatków chili (opcjonalnie)WYKONANIE:
Pomidory nakrój leciutko od dołu na krzyż i sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój je w kostkę (jeśli używasz
pomidorów z puszki - pomiń ten krok).Na średniej wielkości patelni rozgrzej
oliwę (i
masło - opcjonalnie) i zeszklij na tym pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodaj starty lub poszatkowany
czosnek i
pomidory (razem z
sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki).Dosyp
przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut.Do powstałego sosu wbij po
jajku,
posól i popieprz je. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż
białko jajek się zetnie, a
żółtko pozostanie płynne (jeśli wolisz ścięte
żółtko, duś
jajka dłużej). Gotowe danie podawaj najlepiej ze świeżym
pieczywem,
bagietką lub
bułką. Smacznego!