ßßß Cookit - przepis na Jajka po Afrykańsku

Jajka po Afrykańsku

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszym przepisem chcielibyśmy zachęcić Was do urozmaicania sobie jednego z najczęściej przygotowywanych śniadań świata jakim jest jajecznica
oraz jej rożnego rodzaju alternatywy opierające się na głównym składniku jakim są jajka.
Jajka oprócz tego że składają się z białka i żółtka, co sądzimy każdy z Was zdążył już zauważyć, składają się przede wszystkim z wody (ok 80%), tłuszczów, białka oraz węglowodanów.
Oczywiście najcenniejszym składnikiem jest białko będące białkiem pełnowartościowym
(tzn. zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do funkcjonowania organizmu - także te egzogenne).
Jaja zawierają również niektóre witaminy takie jak A, D, E, K oraz B2 i B12.
Ponadto jajka zaopatrują nasz organizm w wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas.
Żółtko to głównie tłuszcze, lecz zawiera też lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz pomaga nam panować nad stresem. Zawiera także luteinę która wykazuje korzystne działanie na wzrok.
Pamiętajmy jednak że jaja powinniśmy spożywać co 2-3 dni, gdyż oprócz wyżej wymienionych wspaniałych składników zawierają też spore stężenie cholesterolu.
Ale wracając do przepisu...
Do przygotowania (dla 2 osób) tego posiłku potrzebujemy :
4 jaja
1 pomidor
0,5 papryki
cebula czerwona
ząbek czosnku
papryczka chilli
kminek
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa (masło)
Na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka kropel oliwy i smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, w tym czasie obieramy pomidora ze skóry i kroimy w kosteczkę,
tak samo postępujemy z papryką z której nie ściągamy jednak skóry,
wszystko wrzucamy na patelnie i smażymy aż do miękkości dodając ząbek czosnku i papryczkę chilli,
doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminku.
Gdy wszystko się podsmaży i będzie miękkie robimy 4 wolne place i zmniejszamy ogień na średni,
następnie dajemy troszkę masła bądź oliwy na wolne miejsca i wbijamy jajka które oprószamy solą i pieprzem i przykrywamy pokrywą.
Smażymy około 5 minut.
Dla efektu na koniec posypujemy natką pietruszki.
Smacznego !
Źródło:http://wspolnesmaki.blogspot.com/2015/02/jajka-po-afrykansku.html