Wykonanie
Jak nie kochać wiosny za smaki, jakie nam ofiaruje ? Wszystko świeże, delikatne, kolorowe i takie pyszne...
Botwinkę, z której najczęściej robimy zupę - chciałam dziś wyróżnić główną rolą i powstała taka oto przekąska : duszona, ale ciągle lekko chrupiąca, doprawiona
czosnkiem botwinka podana po prostu z gotowanym
jajkiem. Jak
sałatka. Takie proste, łatwe, bardzo smaczne i lekkie danie :)
Składniki na 2 osoby:1 pęczek
botwinki2
jajka1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła2-3 łyżki
mlekaszczypiorek do posypania
sól,
czarny pieprz,
płatki chiliPrzygotowanie:Dokładnie myję
botwinkę i kroję w całości na kawałki wielkości ok. 1 cm. Przekładam je do garnka z
masłem, oprószam
solą i przez kilka minut podsmażam, po czym dolewam
mleko, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i przykrywam garnek. Duszę kilka minut, po czym podnoszę pokrywkę i odparowuję płyn.
Botwinka powinna pozostać lekko chrupiąca. Doprawiam czarnym , najlepiej świeżo zmielonym
pieprzem.Podaję z ugotowanym na twardo, gorącym
jajkiem posypanym
szczypiorkiem.Przepis autorski.