Wykonanie
Co jedzą na śniadanie Amerykanie? Na przykład 'popovers' - nazwa ich wzięła się stąd, że one dosłownie wyskakują ponad foremkę (pop over the tin). Smakują jak połączenie omletu i ciasta parzonego (dla mnie nawet bardziej jak ciasto parzone), w środku są... puste, najlepsze tylko na gorąco, prosto z piekarnika. Sekretem idealnych popovers jest to, że składniki do ich przyrządzenia powinny
mieć temperaturę pokojową, nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia i wolą pojedyncze (osobne) foremki do muffin niż jedną formę z kilkunastoma wgłębieniami (związane jest to z przepływem powietrza). Ponadto wyższa foremka lepsza jest niż szersza. Oryginalnie używa się specjalnych foremek, ale można również upiec np. w ramekinach lub usztywnianych papilotkach do muffinek. Podawane są najczęściej z
konfiturą lub
miodem, mogą również stanowić dodatek do obiadu, np. można całkowicie zmienić ich smak dodając do ciasta starty
cheddar,
musztardę lub posiekaną zieloną
pietruszkę. Niech nic Was nie ogranicza w eksperymentach! Mój małżonek stwierdził, że kolejnym razem mam je nadziać
budyniem... :-).Składniki na 8 ramekinów:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mlekapół łyżeczki
soli3 duże
jajka2 łyżki roztopionego
masłaWszystkie składniki zmiksować do gładkości np. blenderem.Przygotować pojedyncze usztywniane papilotki do muffin lub ramekiny (te wysmarować
masłem). Napełnić je do 2/3 wysokości (generalnie trochę więcej niż do połowy wysokości).Piec w temperaturze 210ºC przez 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 15 - 20 minut.Podawać gorące.Smacznego :-).
Autor przepisu - Julia
Child.