ßßß Cookit - przepis na Popovers, czyli pudzianki

Popovers, czyli pudzianki

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię yorkshire pudding, chciałam nawet samemu zrobić, ale mimo, iż przepis nieskomplikowany, to wykonanie wymaga precyzji i dużych umiejętności. Tak więc, bardzo się ucieszyłam odnajdując przepis na popovers, które przypominają trochę yorkshire pudding, ale są prostsze w wykonaniu.
Jedno co mi w nich nie pasowało, to nazwa, nijaka, nic nie mówiąca, nieprzetłumaczalna. Po długich bojach, stwierdziłam, że nazwę je "pudziankami", a co! Takie na dziane pu ddingi.
Pudzianki jemy zaraz po upieczeniu, gdyż z czasem tracą swoją chrupkość. Doskonale sprawdzają się w gulaszach, potrawach z sosami, można tez je podawać na słodko z dżemem.
Składniki na ok 8 pudzianków:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka pełnego lub 2% mleka
pół łyżeczki soli
3 duże jajka
2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Włącz piekarnik, nastaw na 210ºC
Wszystkie składniki połączyć na gładk ą masę, ręcznie lub za pomocą miksera.
Przygotuj formę do muffinów lub kokilki. Do każdej foremki włóż pół łyżeczki masła, następnie umieść blachę (lub kokilki) na 2-3 min w rozgrzanym piekarniku.
Wyciągnij gorące kokilki i nalej do nich ciasta do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 210ºC przez 25 min, następnie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze
15-20 min.
Do ciasta można dodawać różne przyprawy, np.tymianek, który dobrze się komponuje z potrawami mięsnymi.
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/08/popovers-czyli-pudzianki.html