Wykonanie
Bardzo lubię yorkshire
pudding, chciałam nawet samemu zrobić, ale mimo, iż przepis nieskomplikowany, to wykonanie wymaga precyzji i dużych umiejętności. Tak więc, bardzo się ucieszyłam odnajdując przepis na popovers, które przypominają trochę yorkshire
pudding, ale są prostsze w wykonaniu.Jedno co mi w nich nie pasowało, to nazwa, nijaka, nic nie mówiąca, nieprzetłumaczalna. Po długich bojach, stwierdziłam, że nazwę je "pudziankami", a co! Takie na
dziane pu
ddingi.
Pudzianki jemy zaraz po upieczeniu, gdyż z czasem
tracą swoją chrupkość. Doskonale sprawdzają się w gulaszach, potrawach z sosami, można tez je podawać na słodko z
dżemem.Składniki na ok 8 pudzianków:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka pełnego lub 2%
mlekapół łyżeczki
soli3 duże
jajka2 łyżki roztopionego
masłaWykonanie:Włącz piekarnik, nastaw na 210ºCWszystkie składniki połączyć na gładk ą masę, ręcznie lub za pomocą miksera.Przygotuj formę do muffinów lub kokilki. Do każdej foremki włóż pół łyżeczki
masła, następnie umieść blachę (lub kokilki) na 2-3 min w rozgrzanym piekarniku.Wyciągnij gorące kokilki i nalej do nich ciasta do 2/3 wysokości.Piec w temperaturze 210ºC przez 25 min, następnie zmniejsz temperaturę do 180 ºC i piecz jeszcze15-20 min.Do ciasta można dodawać różne
przyprawy, np.
tymianek, który dobrze się komponuje z potrawami
mięsnymi.