Wykonanie
Popovery to bułeczki
śniadaniowe z ciasta naleśnikowego. Bardzo proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z
dżemem. Z wierzchu pokryte chrupiącą skórką, w środku skrywają puszyste wnętrze.Robiłam już popovery z
jabłkami, więc teraz czas na zwykłe. Przepis pochodzi od Marthy Stewart . Do ich przygotowania potrzebne są wysokie foremki (ja użyłam takich do mini muffinek).Składniki na 12 mniejszych lub 6 większych bułeczek:ciepłe
masło do posmarowania formy1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajkaPiekarnik rozgrzać do 220°C. Formę na 6 lub 12 bułeczek obficie wysmarować
masłem. Odstawić.W misce wymieszać
mąkę,
mleko i
sól (ręczną trzepaczką). Dodać pojedynczo
jajka. Wymieszać. Mogą pozostać grudki. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto przelać do naczynia z dzióbkiem i nalać ciasto do przygotowanych foremek (mniej więcej do połowy ich wysokości lub trochę ponad połowę).
Wstawić formę do piekarnika i piec przez 15-20 minut (w zależności od wielkości bułeczek). Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec, aż popovery wyrosną i zyskają złocisty kolor (kolejne 15-20 minut).Wyjąć popovery z form i natychmiast podawać.Życzę smacznego!