Wykonanie
Pyszna zupa z
selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam
seler do różnych zup, ale nigdy, do tej
pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony
seler podduszony na
oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam!Na podstawie przepisu z tej strony.
składniki25 g
masła5
łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g
ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1
por, pokrojony (biała część)700 ml
bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy
mleka)1
liść laurowy300 ml
mleka półtłustego (opcjonalnie)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzszczypiorek i
płatki chili do posypaniaprzygotowanieRoztopić
masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać
seler,
por i
ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut .Wlać do garnka
bulion i dodać
liść laurowy . Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wyjąć
liść laurowy .Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera.Podgrzać i dodać
mleko ( jeśli używamy). Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Nalać zupę do talerzy, przybrać listkami
selera, posypać
szczypiorkiem i
płatkami chili.Można podać z gorącymi grzankami posmarowanymi
czosnkiem. Smacznego!Uwagi: Nie dodawałam
mleka, mimo to zupa była sycąca.