Wykonanie
Karotenowy mus oprószony dyniowymi
płatkami...
Delikatna, zdrowa, pełna witamin, kremowa zupa z
marchewki. Robicie czasem taką? Jeśli nie, polecam. Zobaczycie, ile czaru i smaku można wyciągnąć ze skromnej
marchewki. Do takiej zupy polecam towarzystwo prażonych pestek dyni lub
słonecznika i dobre,
pełnoziarniste pieczywo. Nie od dziś wiadomo, że
marchewka, zwłaszcza ta ekologiczna, to samo zdrowie. Do tego jest tania i dostępna przez cały rok, więc zawsze można taką zupę przygotować. Nie ma powodów do wymówek! :)Dla przypomnienia,
marchewka to źródło całego szeregu witamin: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Najwięcej w niej witaminy A - tej niezbędnej do prawidłowego wzrostu i odpowiedzialnej za dobry wzrok, ostrość widzenia.
Marchew to też źródło beta-karotenu, który jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze, wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy i zapewnia naszej skórze piękny kolor i gładkość. Sporo w niej związków mineralnych - potasu,
sodu, fosforu, magnezu, żelaza i wielu innych.
Marchewka to także źródło kwasu foliowego, który reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu, alkaloidów wspomagających procesy trawienia i przemiany materii oraz pektyn. Pektyny wiążą niektóre
sole metali ciężkich, takich jak kobalt czy ołów, w nierozpuszczalne
sole, które są następnie wydalane z organizmu. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałami.
Marchewka jest więc lekarstwem na zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie, trądzik, anemię i co bardzo ważne wspomaga walkę z nowotworami. Działa regenerująco, regulująco, mineralizuje, wzmacnia i oczyszcza!To jak będzie? Robicie dzisiaj zupę krem z marchewki? :) Przepis poniżej!Składniki (na 4 porcje zupy):6 dużych
marchewek,
pietruszka,pół
selera,1/3
pora,
ziemniak,4
liście laurowe,4 ziarna
ziela angielskiego,5-6 szklanek
wody,
cebula,4 łyżki
masła,3 ząbki
czosnku,mały kawałek
imbiru,
sól,
czarny pieprz,kilka łyżek pestek dyni Symbio do posypania,kilka łyżek
jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:Przygotowujemy
wywar warzywny. Do garnka wlewamy
wodę, a następnie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: jedną
marchewkę,
pietruszkę,
ziemniaka, pół
selera, kawałek
pora oraz
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny.W tym czasie na patelni na
maśle podsmażamy pokrojoną drobno
cebulkę, zgniecione w prasce ząbki
czosnku i starty na tarce kawałek
imbiru (opcjonalnie także skórkę otartą ze sparzonej
pomarańczy). Następnie dokładamy do nich 5 pokrojonych w plasterki
marchewek, dodajemy jeszcze trochę
masła i dusimy pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Z wywaru warzywnego wyciągamy
liście laurowe, ziarna
ziela angielskiego,
pora i
pietruszkę. Zostawiamy tylko
selera,
ziemniaka i
marchewkę. Następnie dodajemy do garnka zawartość patelni. Gotujemy razem około 5 minut, po czym przekładamy całą zawartość do miksera koktajlowego lub blendera i miksujemy 3 minuty do uzyskania konsystencji gładkiego musu. Przekładamy zupę krem do garnka, podgrzewamy jeszcze chwilę i delikatnie doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.Na suchej patelni prażymy przez kilka minut
pestki dyni, którymi posypujemy zupę. Na środku zupy robimy kleksa z
jogurtu naturalnego, ozdabiamy
pietruszką lub
koperkiem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))