Wykonanie
Z
serii błyskawicznych zup kremów - zupa
porowo -ziemniaczana. Zimowa, rozgrzewajaca, a przy tym lekka i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje właściwie bez żadnych dodatków. Bardzo delikatna w smaku, jednak nie jest mdła.
Por z
ziemniakiem dopełniają się idealnie. Przy minimum nakładu pracy i przypraw, można uzyskać maximum smaku. Ta zupa potwierdza tylko, że proste jedzenie nie musi być wcale nudne.
Składniki:2-3
pory3
ziemniaki1
cebula2 łyżki
masła ghee1
listek laurowy0,75-1 l
bulionu warzywnegosólszczypiorekWykonanie:Z
pora odciąć część z korzeniem i ciemnozielone liście. Przekroić wzdłuż na pół i dobrze wypłukać. Wyciąć z jasnozielonej części kawałek długości około 15 cm i pociąć w bardzo wąziutkie paseczki. Julienne obgotować 2-3 minuty, przelać zimną
wodą i odłożyć na bok.Pozostały
por drobno pokroić.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać
masło.
Cebulę razem z
porem podsmażyć około 3 minut ciągle mieszając. Wlać
bulion, dodać
listek laurowy i ewentualnie
sól.Gotować 20 minut.Usunąć
listek laurowy i zmiksować całość na gładki krem.Zupę rozlać do miseczek.Podawać ze
szczypiorkiem i wcześniej przygotowanymi paseczkami z
pora.Uwagi : podanie zupy można urozmaicić dodatkiem
gałki muszkatałowej,
kminku, kleksa
jogurtu,
pieprzu cayenne, czipsa z przyrumienionego
boczku lub
prażonej cebulki.SMACZNEGO!