Wykonanie
Fantastyczna zupa o niesamowitym smaku. Idealna w zimowe wieczory :) Gęsta, sycąca i mocno rozgrzewająca :) Nas oczarowała. Zdjęcia niestety nie oddają jej uroku, ale towarzystwo strasznie głodne było i nie było czasu na zdjęcia. Następnym razem to nadrobię bo na pewno będzie następny raz :). Przepis Dariny Allen, znaleziony na blogu W pewnej kuchni na Wyspach . Polecam baaaardzo :)Składniki:50g
masła450g
ziemniaków pokrojonych w 1cm kosteczkę450g
pora (białe części) pokrojonego w plasterki1 mała
cebulka pokrojona w drobne kawałki850ml
bulionu warzywnego142ml kremówki125ml
mlekasól,
pieprzdo dekoracji:biała częsć
poraszczypiorek (u mnie zabrakło )1 łyżka
masłaMasło rozpuścić w dużym rondlu. Gdy zacznie się pienić wrzucić
ziemniaki,
pora i
cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić
sola i
pieprzem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia (by zatrzymać parę) a następnie przykrywką i tak dusić ok 10 minut az zmiękną. Po tym czasie zdjąć papier, wlać
bulion i gotować ok 5 min (nie dłużej bo zupa straci swój świeży smak). Dodać
mleko i 3/4
śmietany i zmiksować na gładki krem. Zagotować. (Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodac troszkę
bulionu)
Pora do dekoracji pokroić w cieńkie plasterki i obsmażyć krótko na rozgrzanym
maśle. Zupę podawać udekorowaną pozostałą
śmietaną, podsmażonym
porem i drobno posiekanym
szczypiorkiem. Całośc posypać świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego :)